1956-os forradalom és szabadságharc

2 órája

Október 23.: szakmai elismeréseket adtak át Balassagyarmaton (fotók)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulójára emlékeztek Balassagyarmaton szerdán, a Bajcsy-Zsilinszky utcai emlékműnél. Október 23-a alkalmából a város önkormányzata a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartott ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen többek között átadták a város 2024-es évi szakmai díjait.

Lászlók Judit

Az '56-os emlékműnél Balla Mihály országgyűlési képviselő mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy október 23. az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, mely nem csak nekünk, de a 20. század világtörténetében számos nép közös ünnepe. Ez a nap hazaszeretetre, a szabadság és a függetlenség szeretetére emlékeztet. 

október 23.
Október 23-án szakmai díjakat adott át Balassagyarmat önkormányzata
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Meggyőződésem, hogy 1956 eszméi és harcai nélkül Európa nem lehetne a mai szellemi, gazdasági és politikai közösség. De, mintha Európa, illetve annak több vezetője elfeledné ezt a tényt és Albert Camus korabeli gondolatait is: 

ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben.

Hiszen 68 éve a kommunista diktatúrában az idegen elnyomás alatt élő magyar nép, a szabadság népe bátran kiállt nemzeti függetlenségéért – hangsúlyozta Balla Mihály, aki kifejtette továbbá, hogy az 56’-os magyarok Európa legbátrabbjai, a mi hőseink, akik a hazát minden elé helyezték, a személyes áldozatvállalás árán is. 

Sokan mutattak példát 1956. október 23-án

Mint mondta, sokan mutattak példát önfeláldozásból és mártírsorsból. Ugyanakkor a gyermekeink, unokáink „hála istennek” már nem ismerik a kommunizmus sokszor fojtogató világát, ahogy talán korunknál fogva mi sem éltük meg a legsötétebb korszakait. Így már csak a filmekből, könyvekből ismerhetik meg a korabeli eseményeket. Azonban a mi generációnk felelőssége, hogy átadjuk a tudást számukra, még ha ők nem is tudják mit jelent a kommunizmus terrorja.

Az országgyűlési képviselő beszédében kiért arra is, hogy a történelem ismétli önmagát, hiszen újból külső hatalmak akarják megmondani nekünk és Európa népének, hogy hogyan éljünk. Majd párhuzamot vont 1956. október 23. és 2024. október 23. között, mert szerinte akkor is és most is ki kell állnunk a nemzeti szuverenitásunkért.

Ezt követően a résztvevők elhelyezhették a megemlékezés virágait az emlékműnél. Majd egy fáklyás felvonulás keretében átvonultak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba, ahol Csach Gábor, a város polgármestere megnyitotta az ünnepi képviselő-testületi ülést.

Tizenegyen vehettek át elismerést

Az ünnepségen elsőként Balassagyarmat azon polgárait köszöntötték, akik idén vármegyei és országos elismerésben részesültek. Majd a város elismeréseit Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester közösen adták át. 

  • Balassagyarmat Kiváló Pedagógusa Díjban részesült Hangodi Zsuzsanna, a Balassagyarmati Játékvár Tagóvoda óvodapedagógusa; Hlavayné Gortva Éva, a Balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola tanítója; Vadkerti Róbert, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum történelem-földrajz szakos középiskolai tanára. 
  • A Balassagyarmat Kultúrájáért Díjat Fricska Éva szociálpedagógus, nyelvtanár, az Artéria összművészeti galéria vezetője és tulajdonosa vehette át.
  • Balassagyarmat Egészségügyéért Díjban részesült dr. Horthy Richárd, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet belgyógyász főorvosa, valamint Kovácsné Bablena Szilvia, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet szakasszisztense. 
  • Balassagyarmat Sportjáért Díjban részesül Imre Roland dobóatléta, valamint Takács Csaba karate edző, a Balassagyarmati Karate Sport Egyesület elnöke. 
  • A Balassagyarmat Szociálpolitikáért Díjat Kmetyné Zagyi Ildikó, a Család és Gyermekjóléti Központ családsegítője, illetve Serfőzőné Hajdú Erika, a Szent Erzsébet Idősek Otthona ápoló-gondozója érdemelte ki. 
  • A Balassagyarmat Közbiztonságáért Díjat pedig Major Zoltán, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó százados felügyelője vehette át.
     

A jövő nemzedékéről sem feledkeztek meg 

A Balassagyarmat Jó Tanulója, Jó Sportolója elismerést Bagoly-Szép Emma, Cseri Ákos, Kenyeres Adél, Pénzes Blanka, Vrbovszki Liza, Drajkó Dóra, Karaba Bence, Laczkó Máté, Pásztor Nelli Mária, Borbás Liliána, Cseri Áron, Ódor Benedek, Szél Bíborka, Karcagi Máté és Csábi Milán vehetett át. 

A rendezvényen közreműködött Ábel Botond, az Erkel Ferenc Vegyeskar- karnagy Lévárdi Beáta művésztanár, Lévárdi Veronika énekművész, Molnár Dóra Palócország Szépe, Kiss-Frecska Rebeka fuvolaművész, valamint Szabó Patrik Normen énekművész.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában