Fejlesztés

2 órája

Egyedülálló beruházásra készülnek a nógrádi városban

Hatszázmillió forintból valósul meg biotechnológiai beruházás egy hevesi és egy nógrádi településen. A Házikó Farm Kft.-t érintő projekt célja egy egészséges alternatívát nyújtó funkcionális ital kifejlesztése és piaci bevezetése.

Lászlók Judit

„Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül a Heves vármegyei Tarnabodon. A több mint 600 millió forintos beruházás célja a világ egyik leghatékonyabb antioxidánsának előállítása, amely alapjául szolgál egy új és innovatív funkcionális ital kifejlesztésének – közölte Szécsény önkormányzata a Facebook-oldalán megosztott közleményben, minthogy a beruházás másik része a Házikó Farm Kft. szécsényi telephelyét érinti majd.

Szécsény
A beruházást egyrészt a Házikó Farm Kft. szécsényi telephelyén, másrészt a Heves vármegyei Tarnabodon valósítják meg
Forrás: Facebook/Szécsény Város Honlapja

Hozzátették, hogy egy több szakmai elismeréssel is díjazott préslé és smoothie termékcsalád gyártója, a Házikó Farm Kft. is sikeresen pályázott 2023-ban az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) keretében. Tették mindezt annak érdekében, hogy technológiai fejlesztéseket valósítsanak.

Mint kiderült: az Agrárminisztérium által kiválósági díjjal elismert projekt célja egy egészséges alternatívát nyújtó funkcionális ital kifejlesztése és piaci bevezetése, amelynek hatóanyaga az algából kinyert astaxanthin. 

A vállalkozás gyümölcsfeldolgozó üzemet épített Szécsényben

Az önkormányzat a közleményben kitért a vállalkozásra, amely 2020-ban fejezte be saját gyümölcsfeldolgozó üzemének építését Szécsényben. Mint írták, a helyszínválasztás tudatos döntés volt, mivel a vállalat számára kiemelten fontos, hogy alapanyagai helyi, nyomon követhető forrásból származzanak, valamint, hogy hozzájáruljanak egy hátrányos helyzetű térség fejlődéséhez és a szakképzett munkaerő helyben tartásához.

„A kft. egyedi ízkombinációit úgy alakította ki, hogy az alapanyagok nagy részét a régió termelői biztosíthassák. A vállalat elkötelezett a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom minimalizálása mellett, így a gyártás során keletkező maradékokat a környező állatfarmok számára takarmányként hasznosítják. Egy regeneráló projekt keretében a préselt ribizli szárazanyag maradéka komposzt anyagként és talaj-építőként él tovább, hatalmas tápanyag utánpótlást biztosítva a következő generációs terményeknek” – derül ki az önkormányzat közleményéből.

Minimalizálják az ökológiai lábnyomukat

Lozsádi Dániel, a cég egyik tulajdonosa korábban portálunknak elmondta: a gyümölcsfeldolgozó üzem közel hétszáz négyzetméteren terül el, amelyhez hatszáz négyzetméteres hűtőházi kapacitás is kapcsolódik, így az alapanyag-utánpótlás egész évben zökkenőmentes.

– Az üzemben többféle smoothie-t és préslevet gyártunk. A termékekben nincs adalékanyag, színezék, aroma, cukor és tartósítószer. A szükséges alapanyagokat igyekszünk a helyi és környékbeli termelőktől beszerezni, ezzel is minimalizálva az ökológiai lábnyomunkat – hangsúlyozta Lozsádi Dániel, aki szerint az itt élő embereknek büszkének kell lenniük arra, hogy újabb termelőüzemek jönnek létre a városban, illetve arra is, hogy olyan termékek készülnek itt, amelyek versenyeket nyernek és öregbítik a település hírnevét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában