Megemlékezés

2 órája

1956 üzenete máig köztünk él – hősökre emlékeztek Pásztón

Történelmi évfordulóra emlékeztek szerda délután Pásztó lakói. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen Farkas Attila polgármester mondott beszédet, majd az emlékmű megkoszorúzását követően fáklyás menet indult a Csillag térre.

Sipos Nina Vivien

Farkas Attila polgármester mondott beszédet

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Pásztón is lerótták tiszteletüket szerdán a helyi 1956-os emlékműnél a megemlékezés résztvevői, köztük Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is. Az eseményen Farkas Attila, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd megtartotta ünnepi beszédét. 

1956
Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is fejet hajtott 1956 hőseinek emléke előtt
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 1956 hősei előtt tisztelegtek

– Számomra október ünnep- és gyásznapjai mindig is a hősiességet, valamint a közösség mindenekfelett valóságát testesítették meg – fogalmazott a polgármester, majd így folytatta: 

Az áldozatvállalás tragikus nagyszerűsége járta át Arad börtöncelláit 1849. október 6-án, és adott tartást a magyar szabadság ügyéért életükkel fizető 13 vértanúnak. Ez világított molotov koktélként bő száz évvel később a pesti ifjaknak a Corvin közben, akik pisztollyal a kezükben szálltak szembe a szovjet tankokkal.

Kifejtette: 1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, ám fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki, a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és szovjet megszállás ellen. Farkas Attila az első világháborúig visszanyúlóan részletezte a jelenlévőknek, hogy nagy vonalakban milyen lépések vezettek is el az '56-os eseményekig.

A mai napig él a forradalom üzenete

– 1956 bebizonyította, hogy egyetlen politikai rendszer, de még egy diktatúra sem maradhat fent az emberek bizalma és támogatása nélkül. A forradalom azért is győzött, mert maga volt a csoda megszületésében, létezésében és halálában. A kommunisták tévesen azt hitték, hogy egy nemzet kényszer hatására feladja szabadságát, önrendelkezését, kultúráját, határait, történelmét és hitét. A magyarokat azonban nem ilyen fából faragták – hangsúlyozta Pásztó polgármestere.

Rámutatott: bár a forradalmat vérbe fojtották, de nem tűnt el nyomtalanul a történelemben, hiszen az üzenete mind a mai napig közöttünk él.

– Hallottunk már sokféle győzedelmi éneket nemzetünk fölött: voltunk Európa és a kereszténység védőbástyája, ráztunk már le idegen rabigát nem egyszer, vertünk már le sast, félholdat és vörös csillagot is. A magyar nemzet ezer év alatt megtanulta, hogy a szabadságról és a hazáról nem elég csak beszélni, hanem harcolni kell értük a háborúban és tenni kell a békés hétköznapokban – közölte Farkas Attila.

Fáklyákkal vonultak végig a Fő úton

A megemlékezés során a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak történelmi műsorát is láthatták az egybegyűltek. A program zárásaként a városvezetés, a civil szervezetek és az intézmények képviselői elhelyezték a koszorúikat, majd a tisztelet jeleként fejet hajtottak a pásztói '56-os emlékműnél. Ezután a résztvevők fáklyát ragadva vonultak át a Fő úton keresztül a Csillag téri emlékműhöz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában