A magyarok csodája 1956! – fejet hajtottak Salgótarjánban (fotók, podcast)

Különleges, kettős évfordulót ünnepeltek szerdán Salgótarjánban. 1956 örökségét és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltását. A megemlékezést, ahogy az elmúlt évtizedekben, idén is az október 23-i emlékfutás követte.

Gulyás Edina

Ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét szerdán a megemlékezés, amelyet a salgótarjáni és a Nógrád vármegyei önkormányzat közösen szervezett. A résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen Nógrád vármegye mártírjai emlékére állított táblánál hajtottak fejet. 

1956 hőseire emlékeztek
Salgótarjánban 1956 hőseire emlékeztek a vármegyeházánál, ahol Nógrád Vármegye Önkormányzata is elhelyezte koszorúit
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

1956 örökségét és a Magyar Köztársaság kikiáltását ünnepelték

– Különleges évfordulót ünnepelünk, mely a magyar történelem két sorsfordító pillanatát kapcsolja össze. Az 1956-os forradalom és szabadságharc örökségét, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltását. Két esemény, két generáció, de ugyanaz a vágy: szabadság és függetlenség – fogalmazott beszédében Kreicsi Bálint, a vármegyeszékhely polgármestere. 

Mint mondta, az 1956-os forradalom a magyar nemzet bátor kiállása az elnyomás és az igazságtalanság ellen. Salgótarjánnak is megvannak a maga hősei, akik az 1956-os forradalom alatt felemelték szavukat a szabadságért. Majd' hét évtizede a salgótarjániak is részt vállaltak abban a küzdelemben, ami a magyar nemzet sorsát megváltoztatta.

Egy szebb jövőért harcoltak, hittek abban, hogy van remény, van kiút. A szabadságvágy, amely akkor lángra lobbant 1989-ben vált valóra, amikor az ország újra köztársaság lett és a nép maga dönthetett sorsáról. A forradalom és a rendszerváltás szelleme ugyanaz: a hit abban, hogy az igazság, a szabadság és az emberi méltóság győzhet, ha elég bátrak vagyunk kiállni érte. 

– Ez az üzenet a mai fiatalok számára különösen fontos: az ő felelősségük is, hogy ne hagyják feledésbe merülni az 1956-ban és 1989-ban fontos eszméket – hangsúlyozta Kreicsi Bálint. 

Emlékfutás biztosít lehetőséget a tiszteletadásra

Az emlékezőkkel Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke is megosztotta gondolatait. Felidézte, hogy bő harminc évvel ezelőtt Valiskó Ferenc helyi lokálpatrióta kezdeményezte az emlékfutás megrendezését. Így biztosított lehetőséget és közösségi színteret családoknak, oktatási intézmények tanulóinak, nevelőinek, minden emlékezni vágyó résztvevőnek a teljesítménnyel egybekötött méltó tiszteletadásra az 1956-os forradalom hősei előtt.

Büszkék vagyunk forradalmunkra, a tarjániak ’56-os helytállására, a munkás szolidaritás csúcsára, s büszkék vagyunk az emlékfutásra és Feri bácsira, aki nem csak a rendezvény megálmodója, annak mai napig is motorja

 – fogalmazott Skuczi Nándor. – Kívánom, hogy az 1956-os Emlékfutás legyen állandó jelképe városunknak. Úgy, mint az a szent lyukas zászló ’56-nak.

1956 öröksége él, és élni fog

Bodó Mónika, a POFOSZ vármegyei elnöke beszédében kifejtette: 1956 öröksége él, és addig élni fog, amíg lesznek olyanok, akik nem tűrik az elnyomást és megvédik a szabadságot. Nemhiába ezen a napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, hiszen október 23-a Magyarország egyik legnagyobb csodája. 

– 68 évvel ezelőtt egy nép kiáltott: elég volt! Az egész ország megmozdult, mert tudták, hogy vége lehet az elnyomásnak. Bár akkor győzött a kommunista hatalom, de a dicsőséges 12 nappal a forradalmárok bebizonyították a világnak, hogy milyen bátrak és kitartóak – ismertette. 

– Az 1980-as évek végén valami újra elkezdődött. A magyarok újra azt mondták: elég volt! A kommunista rendszer megbukott. 

Schirilla György Budapestről futott Salgótarjánba

Az október 23-i megemlékezést idén 32. alkalommal kísérte emlékfutás, amelyre ez alkalommal is a városba érkezett Schirilla György. A sportoló elmondta, hogy három napja indult el Budapestről, és futva tette meg az utat, mivel már 26 éve tagja a salgótarjáni közösségnek.

Az országban sok helyen tudnak arról, hogy a nógrádi megyeszékhelyen évtizedek óta emlékfutás mutat rá az 56-os hősök küzdelmére és kitartására

 – hangsúlyozta Schirilla György. – A példamutatás fontos az ember életében, amit tovább adhat a fiataloknak és környezetének. Erre kitűnő lehetőséget ad ez a futóverseny, mint a becsületes küzdés és a kitartás színtere. Az ünnepség fényét a Zenthe Ferenc Színház művészeinek műsora is emelte. A program végén a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát, majd elstartoltak az emlékfutás résztvevői. 

Az eseményen elhangzott beszédeket felvételünkön vissza is hallgathatjátok:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában