Programajánló

2 órája

Programok sokaságával búcsúzik az október Nógrádban

Gyönyörű napsütéses időjárást jósolnak az előttünk álló, utolsó októberi hétvégére. Senki ne unatkozzon a négy fal között, ezúttal is összegyűjtöttük a legjobb nógrádi programokat. Lesz miből válogatni!

Gulyás Edina

Felelevenítené a régi disznótorok hagyományát? Netán a szebbnél szebb palóc viseletben gyönyörködne? Esetleg töklámpásokat faragna? Erre mind lehetőséget kínálnak azok a programok, amelyek az utolsó októberi hétvégén várják a látogatókat Nógrádban.

program
„Tökös” programokkal is várják a rémséges ünnepre készülőket hétvégén Nógrád-szerte
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

A programokat palóc disznótor ízesíti

Palóc disznótort rendeznek október 26-án, szombaton Hollókőn, hogy megmutassák a látogatóknak a hagyományos disznóvágás fortélyait. A vendégeket már hajnali 6 órától várják, 7 órakor kezdetét veszi a disznók lefogása, kábítása és a portára szállítása, majd az érdeklődők megtekinthetik a disznók feldolgozását és a finomságok előállítását és természetesen a kóstoló sem marad el. A jó hangulatról a fellépő csoportok műsora gondoskodik, a gyerekeket vidámpark, arcfestés, ugrálóvár és kisvonat várja. A rendezvényt a 18 órakor kezdődő Vastag Csaba koncert zárja.

Erdészek és vadászok zarándokolnak nemzeti kegyhelyünkre

Vadételfőző-verseny, természetfotó-kiállítás, trófeaszemle és konferencia is szerepel nemzeti kegyhelyünk utolsó búcsúján. Erdészek és vadászok zarándoklata zárja a búcsúszezont. Idén október 25-re és 26-ra esik az év utolsó búcsúja, amelynek különlegessége, hogy vadételfőző-versenyt is rendeznek. Három Nógrád vármegyei étterem kel versenyre a Kelet-Cserháti Trófeaszemle és az ünnepi szentmise után. A hétvége programjait íjász- és vadászkutya bemutató, helyi kézműves vásár, kollégánk, Hüvösi Csaba természetfotó kiállítása, illetve szituációs lézeres lövészet is színesíti majd. A további részletekről a kegyhely honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Huszártalálkozó közvetíti a lovas hagyományokat

A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság idén második alkalommal rendezi meg a vanyarci Lóska Ménesben Huszártalálkozó és Kishuszár tábor címen rendes évi találkozóját október 26-án, szombaton. Az egész napos esemény elsődleges célja a nemzetközi lovasvilágra mindmáig kiható magyar huszárhagyomány bemutatása a következő nemzedékeknek. A huszárság történetét bemutató programokon a gyerek és felnőtt látogatók magukra ölthetik a huszáregyenruhát, megismerhetik a huszárság egymást követő korszakait és mindennapjai. Az ingyenes program részleteiről a társaság honlapján lehet tájékozódni.

A táncé lesz a főszerep a Józsi színpadán

Ezen a szombaton ismét egy különleges programon vehetnek részt a néptánc szerelmesei Salgótarjánban, a József Attila Művelődési Központ színháztermében. A Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület, valamint a Hagyományok Háza Hálózatának Nógrád Megyei Stratégiai Partnerszervezete, a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány közös rendezésében valósul meg a Nógrád Megyei Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncantológia. A megyehatárokat átlépve az idei antológia alkalmával Heves és Borsod megyei palóc táncegyüttesek is megmutatkoznak a műsorban. A 13 órakor kezdődő program garantáltan jó hangulatú lesz és ingyenesen látogatható. 

Viseletes bálon mutatkoznak be a palócság értékei

Idén újra zenés-táncos mulatságon vonultatják fel a palócság értékeit Rimócon. A II. Nógrád Vármegyei Viseletes Bálra október 26-án, szombaton 31 település több mint 200 vendége bújik csodás népviseletbe. A program 19 órakor kezdődik a Vincze Barna Sportcsarnokban. Díszvendégként a Pest vármegyei Hévízgyörköt, valamint a hevesi palócságot képviselő Felsőtárkányt fogadják. A muzsikát a házigazda Rimóci Rezesbanda, valamint a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész szolgáltatja majd. Az est fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős kormánybiztos.

Nagy Ivánra emlékeznek Horpácson

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma, a Palóc Múzeumbarátok Egyesülete és Horpács önkormányzata október 26-án, szombaton „Nagy Iván 200” címmel emléknapot rendez Horpácson. A program 10.30 órakor Nagy Iván sírjánál koszorúzással kezdődik, majd templomi hálaadás következik Nagy Iván és Csató Mária házasságkötésének helyszínén. A Nagy Iván Közösségi Ház ünnepélyes névavatója 11.30 órától veszi kezdetét, a programot a Nagy Iván és kora játékos műveltségi vetélkedővel zárják.

Tök jó napot több településen is tartanak

Halloween lázában ég a megye, több településen is „tökös” programokkal várják a rémséges ünnepre készülőket október 26-án, szombaton. A Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. munkatársai egy játékos délutánnal készülnek. Azok a csapatok, akik szeretnék egy mókás versenyben bizonyítani ügyességüket 16 órakor a Városház téren teljesíthetik az első állomást, majd az Ady Endre Művelődési Központban folytatódik a hangulatos program. A délutánt sütivásár is ízesíti, amelynek bevételét a Mancs Menedék Állatvédő Egyesület kapja. Lesz kézműves vásár, a gyerekeket kreatív foglalkozás és csokiosztó show várja. Egy profi ételszobrász is a rendezvény vendége lesz. 

Nemtiben is Tök jó buli várja a fiatalokat és időseket egyaránt, amit a szabadtéri színpadnál rendeznek 15 és 17 óra között. Lesz tökfaragás, ügyességi játékok és töklámpás szépségverseny. 
A zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban tartják meg 15 órától a TÖKéletes Halloweent és III. Rémséges Fesztivált. Fergeteges táncos műsorokkal, rémséges büfével és sok-sok ijesztően jó programmal készülnek a szervezők. A kézműves foglalkozások keretében a látogatók szellemes lámpásokat is készíthetnek, melyeket a fesztivál fénypontjaként a szellemes lámpás felvonuláson mutathatnak be. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában