Észlelés

2 órája

Ugyanaz a medve lehet? Itt látták legutóbb a vadat!

Ismét, pontosabban még mindig medve járhat térségünkben. Múlt héten Mihálygerge lakott területétől nem messze találtak medvenyomokat, most negyven kilométerrel arrébb bukkant fel a nagyvad.

Veres Edina

Mint arról beszámoltunk, egy medve nyomait fedezte fel és fotózta le egy civil múlt kedden a Komravölgyi víztározóhoz közel, ahová sokan járnak pecázni a közeli településekről. A helyszínen két horgásszal is beszéltünk, akik azt mondták, hogy nem tartanak a medvétől, de azért ilyenkor óvatosabban járnak-kelnek a környéken, mint egyébként szoktak. Alig egy hét telt el, és újabb medveészlelésről kaptunk hírt, ezúttal a vármegye határától nem messze történt az eset.

medve, nógrád, borsod
Ezúttal a megyehatár közelében bukkant fel medve. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Kifejlett medvét láttak

Borsodi testvérportálunk, a Boon.hu szúrta ki a nógrádi megyehatártól alig 7-8 kilométerre – a mihálygergei nyomoktól mintegy negyven kilométerre – található kistelepülés, Borsodszentgyörgy önkormányzatának hivatalos közleményét, melyből kiderül, hogy szeptember 29-én, a kora esti órákban egy kifejlett, felnőtt medvét láttak a környéken, egész pontosan palinai gyümölcsösben.

A Borsod Online cikkéből megtudtuk: a környéken működő vadásztársaság értesítette a helyi önkormányzatot a medveészlelésről, a település vezetése pedig a lakosság számára felhívást adott ki, amelyben óvatosságra intik a túrázókat és természetjárókat.

Egyre gyakoribb a medveészlelés

Visszatérve a nógrádi medvenyomokra: a mihálygergei eset előtt, még júliusban Nemti határában, a Morgó gödörnél készítettek felvételt vélhetően egy anyamedve és a bocsai lábnyomairól. Tavaly Etes környékén le is fotózták az állatot. Mivel szűkebb hazánkban egyre többször bukkan fel medve, így korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága intelmeit, amelyben felsorolják, hogy mit tegyünk abban az esetben, ha egy medvével találjuk szemben magunkat.

Érdekesség, hogy a medvék egyre beljebb merészkednek hazánk területén: a napokban Hajdú-Bihar vármegyében három birkát és egy kutyát ölt meg a medve egy tanyán. A Haon cikke szerint könnyen lehet, hogy az a medve Romániából érkezett Hajdú-Biharba.

Helyszíni videóriportunk a Komravölgyi víztározónál felfedezett medvenyomok kapcsán:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában