Megemlékezés

2 órája

Zene világnapja: átadták a Szandai Mátyás-díjat Balassagyarmaton (fotók)

Balassagyarmat önkormányzata a világhírű zenész, Szandai Mátyás emlékére díjat alapított. A zene világnapján, kedden két kimagaslóan tehetséges fiatal vehette át az elismerést.

Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: Balassagyarmat képviselő-testülete egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, hogy a több mint egy éve tragikus körülmények közt elhunyt világhírű balassagyarmati muzsikus, Szandai Mátyás emlékére zenei díjat alapítsanak. Az elismerés célja, hogy támogassa a helyi tehetséges fiatalokat, akik a művészhez hasonlóan nagy szerelmesei a zenének.

zene
Bernáth Kornél (középen) átvette a díjat a zene világnapján
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában kedd este, a zene világnapján tartott hangverseny keretében adták át az elismeréseket. Elsőként Csábi István, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd a kamarakórus Bartók-előadása után Csach Gábor polgármester osztotta meg gondolatait a zene világnapjáról és beszédében megemlékezett a város szülöttéről, Szandai Mátyásról.

A zene közös kincsünk

"Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. Az igazság – ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg – a zene által képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással" – idézte Yehudi Menuhin hegedűművész gondolatait Csach Gábor. 

Hozzátette: a zene olyan tudás és kozmikus információ birtokosa, ami közel vezet minket ahhoz a közös kincshez, amely mindegyikünkben létezik.

Szandai Mátyásról kiemelte: – Egy rendkívüli képességű muzsikus volt, világhírnévre jazzbőgősként tett szert. Komolyzenei tanulmányokat végzett a Zeneakadémia nagybőgő szakán, zeneszerzőként is tevékenykedett. Zenei érzékenysége nem ismert határokat, a rockzenében, a népzenében is éppúgy otthon volt, mint a komolyzenében. Mi díjjal emlékezünk a kiemelkedő művészre.

A város tehetséges zenészeit ismerik el a díjjal

Az elismerésről Csach Gábor ismertette: a Szandai Mátyás-díjat azok a városhoz kötődő hangszeres zenészek, komponisták, énekesek és előadóművészek kaphatják meg, akik a népzene, a jazz, a könnyűzene vagy a klasszikus komolyzene valamely ágában kiemelkedő munkásságra tettek szert, jelent már meg önálló hangfelvételük hanghordozón, vagy streaming szolgáltatón. A díjak odaítélésénél előnyt jelent, akinek zeneszerzői, dalszerzői, dalszövegírói munkássága is kiemelkedő.

Az elismerést klasszikus komolyzene kategóriában Magyar Valentin zongoraművész, rengeteg díjjal elhalmozott, nemzetközileg is elismert zenésznek ítélték oda. Könnyűzene kategóriában pedig Bernáth Kornél zenekarvezető, a Third Planet zenekar basszusgitárosa és énekese, dalszövegíró és zenei producer vehette át a díjat. Magyar Valentin a Klebelsberg Kultúrkúriában tartott koncertje miatt későbbi időpontban veszi át a kitüntetést.

Az átadót követően színpadra léptek a zeneiskola művésztanárai és a Balassagyarmati Dalegylet, akik hangversenyükkel kápráztatták el a közönséget. Az esemény zárásaként egy kiállítást is megtekinthettek a résztvevők, amellyel a művészeti iskola id. Telek Zoltán festőművész emléke előtt tiszteleg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában