Nool.hu videó

2024.07.28. 12:51

Ízek Viadala: mennyei ételeket készítettek Benczúrfalván (fotók, videó)

A Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület közösségépítő céllal, valamint Szécsény önkormányzatának a támogatásával immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Ízek Viadalát szombaton, a városhoz tartozó Benczúrfalva központjában.

Lászlók Judit

A rendezvény délelőtti megnyitóját követően a főzőversenyre nevező tíz csapat tüzet gyújtott a bográcsok alatt és kezdetét vette az XI. Ízek Viadala. A csapatok készítettek egyebek mellett székelykáposztát, töltött káposztát, csülkös pacalt, báránypörköltet chilis babot, illetve a hagyományokhoz hűen a desszertekből sem volt hiány, hiszen laskát, fánkot és több finom süteményt is kóstolhattak az érdeklődők. 

Ízek Viadala
Az Ízek Viadala nagy sikert aratott Benczúrfalván idén is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Az Ízek Viadala tematikája hagyományosan a bográcsos ételek

Haizer Szabolcs, a Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület alelnöke portálunknak a helyszínen elmondta, minden évben sok csapat jelentkezik az Ízek Viadala főzőversenyére, amelynek tematikája hagyományosan a bográcsos ételek. Azonban a csapatok egyebek mellett készítenek desszertet, levest vagy éppen tárcsán sült húsokat is.

– A rendezvényt közösségépítő céllal szervezzük meg, amelyre a helyieken kívül a környező települések közösségei is ellátogatnak és ilyenkor együtt öregbítjük Benczúrfalva hírnevét – hangsúlyozta az alelnök.

A nógrádmegyeri családot idén sem tudták legyőzni 

A verseny zsűrijét ezúttal is három szakember és három amatőr szakács alkotta, amelynek elnök idén is Oláh Gergely szakács volt. Természetesen az előző évekhez hasonlóan idén sem volt könnyű dolguk, hiszen finomabbnál-finomabb ételek közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Végül az értékelésük alapján ismét a nógrádmegyeri Fero Mari Család csapata hódította el a Vándorbográcsot. A második helyen a Csak Csajok csapata, míg a harmadikon a Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület csapata végzett. Mindamellett, hogy a zsűri több különdíjat is kiosztott, minden csapat ajándékban részesült a házigazda egyesület jóvoltából. 

Bár a programon leginkább a főzésé volt a főszerep, a színpadon zenés-táncos műsorok is szórakoztatták a közönséget. Napközben fellépett a Palóc Néptánc Együttes, Nádasdi Erika színész és a 8th PUB, illetve értékes nyereményekkel tombolahúzásra is sor került. A rendezvényt szabadtéri bállal zárták, amelyen a Pityu Band húzta a talpalávalót. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában