Megemlékezés

5 órája

Október 23: Nógrád-szerte 1956 hőseire emlékeznek – íme a helyszínek

Hét közepén országszerte fejet hajtunk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Szűkebb hazánkba sem lesz ez másképp, a legtöbb helyszínen szerdán, azaz október 23-án tartanak megemlékezést, ugyanakkor akad olyan település is, ahol már kedden megteszik mindezt.

Veres Edina

A naptárakban piros betűk és számok hirdetik: ezen a héten szerdán nemzeti ünnepre emlékezünk hazánkban, így Nógrád vármegyében is. A települések legjaván október 23-án tartanak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, ugyanakkor vannak olyan városok és községek, ahol egy nappal korábban idézik fel a 68 évvel ezelőtt történteket.

október 23
Október 23-án hőseinkre emlékeznek Nógrád-szerte 
Forrás: Nool Archív/Illusztráció

Bátonyterenyén október 22-én, kedden 10 órától kezdődik a megemlékezés az Ady Endre Művelődési Központban a Fáy András Középiskola és Kollégium diákjai műsorával. Azt követően a résztvevők átvonulnak a Nemzeti Összetartozás Emlékparkjába, ahol elhelyezik az emlékezés virágait. Az eseményen Orosz István, a város polgármestere osztja meg az egybegyűltekkel hazánk nemzeti ünnepnapjához kötődő gondolatait.

Salgótarjánban az ünnepi megemlékezés október 23-án, szerdán 7 óra 30 perckor egy ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Kisboldogasszony katolikus templomban. Egy órával később a program a salgótarjáni Vármegyeháza előtt folytatódik, az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen Nógrád vármegyei mártírjai emlékére állított táblánál. E helyszínen osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel Kreicsi Bálint, Salgótarján polgármestere, Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke, Bodó Mónika, a POFOSZ vármegyei elnöke, illetve Schirilla György sportoló. Az esemény során a Zenthe Ferenc Színház művészei működnek közre műsorukkal, majd azt követően a megjelentek elhelyezik koszorúikat az emléktáblánál. Ezután követve a több évtizede fennálló hagyományokat elrajtol a XXXI. 1956. október 23. Emlékfutás és családi váltófutás a December 8. térről.

Október 23-án fejet hajtanak a hősök emléke előtt

Pásztó város önkormányzata szintén október 23-án szervez megemlékezést és koszorúzást az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére. A város 1956-os emlékművénél 16 órakor mond beszédet Farkas Attila polgármester. Az esemény során közreműködnek a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola tanulói. Ezt követően a megjelentek elhelyezik az emlékezés virágait az szobornál, majd fáklyás felvonulás indul a Csillag téri emlékműhöz.

Balassagyarmaton szerdán 16 óra 30 perckor kezdődik a koszorúzással egybekötött megemlékezés a Bajcsy-Zsilinszky utcai 1956-os emlékműnél, ahol Balla Mihály országgyűlési képviselő mond beszédet. Ezután fáklyás felvonulás indul a Mikszáth Kálmán Művelődési Központhoz, ahol 18 órakor ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak. A program keretében átadják a város idei szakmai díjait, valamint kiosztják a „Balassagyarmat Jó Tanulója, Jó Sportolója” elismeréseket. A rendezvény során közreműködik Ábel Botond és az Erkel Ferenc Vegyeskar, Lévárdi Beáta művésztanár, Lévárdi Veronika énekművész, Molnár Dóra Palócország szépe, Kiss-Frecska Rebeka fuvolaművész és Szabó Patrik Normen énekművész. Nemzeti ünnepnaphoz kötődően Balassagyarmaton, az egykori Vármegyeházán 11 és 16 óra között a 16-os Honvéd Egyesület 1956-os kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

Szécsényben október 23-án, szerdán rendezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezést. Ahogy arról portálunk már beszámolt, az esemény 16 óra 30 perckor koszorúzással kezdődik a városháza falán elhelyezett emléktáblánál, majd negyedórával később a Szécsényi Nemzetőrség emléktáblájánál folytatódik. A városi megemlékezést 17 órától tartják meg a művelődési központ kamaratermében, ahol átadják a Köz Szolgálatáért Díjat is. Az eseményen ünnepi beszédet mond majd Stayer László, a város polgármestere, valamint közreműködik a Fébé Társulat.

Rétságon október 23-án, szerdán 18 órakor kezdődik a városi megemlékezés, amely során a helyi művelődési központban a Rétsági Általános Iskola Irodalmi Színpada és Énekkara készül műsorral a megemlékezőknek. A megjelentek ezután meghallgathatják Mezőfi Zoltán polgármester emlékező szavait, míg Szájbely Zsolt versszavalással működik közre a rendezvényen eseményen.

A községekben is fejet hajtanak 1956 évfordulója alkalmából
Természetesen a városok mellett a településeken, községekben és falvakban is fejet hajtanak majd az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemisége előtt.

  • Kazáron a helyi lakosok október 22-én, azaz kedden a község egészségháza előtti emlékműnél róhatják le tiszteletüket. A megemlékezés során beszédet mond Czecze László alpolgármester, illetve közreműködnek a kazári Aba Sámuel Általános Iskola 6. osztályos diákjai.
  • Drégelypalánkon szerdán 16 órakor a helyi művelődési házban a polgármester köszönti a megjelenteket, akik ezt követően megtekinthetik a Búzavirág csoport előadását, majd a program filmvetítéssel zárul.
  • Bujákon szintén szerdán 15 órakor kezdődik az 1956-os történések évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés a deréksori emlékműnél, ahol dr. Kiss P. János háziorvos mond emlékező beszédet. A program során közreműködik a bujáki templom énekkara.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában