150 éves Nógrád első polgári iskolája, az alapító nevét emléktábla is őrzi már (fotók, videó)

Péntek délelőtt a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola fennállásának 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak Tomeskó Nándor, az intézmény alapítójának és egykori igazgatójának a tiszteletére.

Lászlók Judit

Az emléktábla-avató ünnepségen Gálné Percze Katalin, a Kiss Árpád Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte: néhány hónappal ezelőtt a kollégáival azon tanakodtak, hogyan tegyék emlékezetessé az idei tanévet a diákoknak, illetve hogyan tudnának megemlékezni azokról az elődökről, akik 150 évvel ezelőtt felismerték, hogy Balassagyarmaton szükség van az elemi iskolákon túl egy magasabb műveltséget adó polgári intézményre is. Mint mondta: szerettek volna emlékezeteset és marandót létrehozni a diákjaik, valamint a lakosság számára is, ezért döntöttek az emléktábla mellett. Végül kifejezte köszönetét, amiért ennek megvalósítását a Balassagyarmati Tankerületi Központ támogatta, a város önkormányzata pedig engedélyezte.

Emléktábla is őrzi már az iskola alapítójának nevét
Emléktábla is őrzi már az iskola alapítójának nevét
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Balassagyarmaton az 55. emléktáblát avatták fel

Ezt követően Vágvölgyiné dr. Bene Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ szakmai vezetője vette át a szót. – Emléktáblát akkor helyeznek el valahová, hogyha valami olyan nagy, jelentős esemény volt vagy kiemelkedő személyiség élt, alkotott vagy akár járt errefelé – fogalmazott Vágvölgyiné dr. Bene Orsolya. Ezt követően ismertette, hogy a városban 54 emléktábla van, az újonnan átadottal pedig ez a szám 55-re nőtt. Az intézményben ezzel együtt immár három van.

– Legyetek büszkék arra, hogy olyan városban élhettek, tanulhattok, amely ilyen gazdag történelmi múltra tekint vissza. Legyetek nagyon büszkék arra is, hogy egy olyan intézmény tanulói lehettek, amely már 150 éve oktatja, neveli az ifjúságot, a felnövekvő nemzedéket – hangsúlyozta Vágvölgyiné dr. Bene Orsolya.

Áprilisban időkapszulát helyeznek el az emléktábla előtt

Ezt követően leleplezték az emléktáblát, amelyet az iskola fennállásának 150. évfordulója alkalmából állítottak Tomeskó Nándor tiszteletére, aki az intézmény alapítója volt, valamint 40 évig vezette az iskolát igazgatóként. Mint megtudtuk: a Tomeskó Nándor nevét viselő emléktábla előtt egy rózsát is elültettek, amely az elődök iránt érzett hálát hivatott szimbolizálni. Ugyanott áprilisban pedig a Kiss Árpád-napok keretében elhelyeznek egy időkapaszulát is, amely által a diákok üzenhetnek azoknak, akik 50 év múlva az iskolában tanulnak majd.

Az emléktábla-avató ünnepséget az iskola tanulóinak műsora tette még színesebbé. Az eseményen Hováthné Szochor Judit, Tomeskó Nándor dédunokája is részt vett, aki egykor szintén az intézmény pedagógusa volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában