Az afrikai nők is csodájára jártak Palócföld kincseinek (fotók, videó)

Női innovációs napot szerveztek pénteken vármegyénkben. A program, amely az országos Magyar-Afrika Hét sorozatába illeszkedett, a palóc hagyományokba engedett bepillantást a látogatóknak, akik Afrika 14 országból érkeztek hazánkba.

Gulyás Edina

Mások mellett Kongó, Uganda, Tanzánia, Ghána és Kenya női vezetői is ellátogattak pénteken vármegyénkbe. A héten zajló országos Magyar-Afrika Hét programsorozatának egyik állomásaként érkeztek szűkebb hazánkba, ahol a női innovációs nap keretében kipróbálhatták a falusi élet hagyományos női munkáit is.

A palóc hagyományokba is bepillantást nyerhettek az afrikai vendégek
A palóc hagyományokba is bepillantást nyerhettek az afrikai vendégek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Afrika 14 országából érkeztek női vezetők vármegyénkbe

Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Kozárd. Ezeken a helyszíneken zajlott az országos rendezvénysorozat nógrádi programja. Afrika 14 országából érkeztek női vezetők, akik a világörökségi faluban rétest kóstoltak, merítettek Mátraverebély-Szentkút forrásvizéből, Kozárdon pedig kipróbálták a falusi élet hagyományos női munkáit: kosarat fontak, hímeztek, illetve sajtot és mézeskalácsot is készítettek.

– A nógrádi nap programjai a női innovációról szóltak. Azért vettem ki a részem a Kozárdi Kamra tulajdonosaként a szervezésből, mert ebben a gyönyörű községben nem csak helyben termeljük, hanem feldolgozzuk, tartósítjuk és fel is használjuk a különféle alapanyagokat. Lekvárok, sajtok, befőttek és más finomságok kerülnek ki a kamrából, tevékenységünkhöz pedig oktatási rendszert is kapcsolunk – ismertette portálunkkal Bartucz Éva, a női innovációs munkacsoport vezetője.

A vidéki élet értékeit mutatták be

Mint mondta: a nap során a térségben működő civil szervezetek és kézművesek bemutatták a vendégeknek a tevékenységüket, illetve azt, hogy a helyi hagyományokat, értékeket újragondolva, hogyan állítanak elő különféle termékeket. Az afrikai látogatók így bepillantást kaptak mások mellett a mézeskalács-, a sajtkészítés és a gyékényfonás rejtelmeibe, láthatták a helyi viseleteket és ki is próbálhatták a bemutatott tevékenységeket.

– Mindez rávilágít arra, hogy Magyarországon a főváros mellett a vidék is számos értékkel rendelkezik, amelyeket érdemes megmutatni a hozzánk érkezőknek – hangsúlyozta Bartucz Éva. – A tánc, a zene, a népi viseletek, a finom ételek, mind, mind ide tartoznak.

Kapcsolatokat építettek

Hozzátette: a program célja mindezeken túl a kapcsolatépítés. Kereskedelmi és üzletkötési lehetőségek, partnerkapcsolatok alakulhatnak ki a két régió, a magyar és az afrikai női civil szervezetek, illetve gazdasági szereplők között. A színes, tartalmas, interaktív nap hasznos ismereteket biztosított az afrikai vendégek számára, különféle technológiákat sajátíthattak el. Azt is megtudhatták továbbá, hogy a náluk megtalálható természeti kincsekkel hogyan jelenhetnek meg a piacon. A vendéglátók is értékes kapcsolatokat építhettek, és a programnak köszönhetően a helyi szervezetek között is erősödhet az együttműködés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában