Világnap

2 órája

Világnapok naptára – Nézzük ma mire emlékszünk világszerte – október 24.

A világnapok célja, hogy felhívják a figyelmet fontos társadalmi, környezeti, kulturális kérdésekre, melyek mindennapjainkat formálják. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy közösen ünnepeljünk.

A mai napon, október 24-én három jeles világnapot is számon tartunk. Minden év október 24. az ENSZ világnapja, az origami világnapja és erre a hétre esik a lefegyverzés hete is. Ezek a napok lehetőségt adnak a közös emlékezésre és ünneplésre.

Az origami világnapja van ma
Az origami világnapja van ma
Fotó: timandtim / Forrás: / GETTY IMAGES 

Origami világnapja

Az origami egy tradicionális Japán papír művészet. Eredetileg Japánban november 11-én ünnepelték, de ez nemzetközileg ütközött, ezért a napot átrakták október 24-re, ami Lillian Oppenheimer születésnapja. Ő alapította az Amerikai Egyesül Államokban az első origami szövetséget. Sok helyen október 24. és november 11. között origami napokat tartanak.

Az ENSZ világnapja

1945. október 24-én ünnepélyesen ratifikálták az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1945. január 26-án San Franciscóban aláírt Alapokmányát. Erre emlékezünk az ENSZ napjával. A szervezetnek Magyarország 1955 óta tagja.

A lefegyverzés hete

Az ENSZ kezdeményezésére 1978 óta tartják meg a lefegyverzés hetét. A tagállamok ekkor fogalmazták meg a fegyverkezési verseny veszélyét, leállításának szükségességét. Ezen a héten felhívják a közvélemény figyelmét a mihamarabbi fegyverzetcsökkentés fontosságára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában