Közlekedéstudományi Egyesület

2 órája

Nógrád-szerte látványos közlekedési fejlesztések történtek

A Közlekedéstudományi Egyesület országjáró sorozatának salgótarjáni állomásán a közutas szakemberek, az üzemeltetők és a helyi döntéshozók ültek egy asztalhoz. A találkozón vármegyénk közlekedési helyzetéről is szó esett.

Gulyás Edina

A Közlekedéstudományi Egyesület országos vezetői körútra indult, amelynek első állomásaként Salgótarjánban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tanácstermében ültek asztalhoz a résztvevők. A találkozón szó esett Nógrád vármegye közlekedési helyzetéről is. 

közlekedés
A Közlekedéstudományi Egyesület országjáró sorozatának első állomása Salgótarjánban volt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Közlekedési szakemberek és helyi döntéshozók tanácskoztak

Az egybegyűlteket Ürmössy Ákos, az egyesület Nógrád vármegyei területi szervezetének elnöke és Lehel Zoltán, a társaság vármegyei igazgatója köszöntötte. 

– Programsorozatunk célja, hogy országos szervezetünk munkáját megismerhessék a helyi szereplők. Emellett az is fontos, hogy az egyesület területi szervezeteinek tisztségviselői erősíthessék szakmai és emberi kapcsolataikat, jobban megismerjék egymást – fogalmazott Horváth Balázs, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára, aki arra is kitért, hogy ez jó alkalom arra, hogy kötetlenebb formában üljenek asztalhoz az országos, a helyi és a szomszédos területek vezetői. Ennek megfelelően a salgótarjáni rendezvényen a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei illetékesek is részt vettek. 

5S5A2582
Horváth Balázs, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára a találkozó fontosságát hangsúlyozta
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Mint mondta, az eredeti tervekkel ellentétben dr. Fónagy János elnök más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a találkozón, azonban az alkalomra írt levelét felolvasták a jelenlévőknek. Egyebek mellett elhangzott, hogy az egyesület 75 évvel ezelőtt alakult, így az egyik legrégebben működő és legnagyobb civil szakmai szervezet az országban. 

Készül az M2-es tervezése Rétság elkerülésével

Vármegyénk közlekedésével kapcsolatban a levél kitért arra, hogy a közlekedés területén mintegy ezer személyt foglalkoztatnak. A munkavállalók mintegy felét a mérnökök, technikusok, művezetők, adminisztrátorok teszik ki, míg a másik felét a buszsofőrök, szerelők, gépkezelők alkotják. 

Szó esett az elmúlt években megvalósult fejlesztésekről is, azok között kiemelték, hogy négy határhíd épült újjá az Ipolyon, további két, három híd megépítése lehetséges. Megvalósult a Salgótarján belvárosát elkerülő út, elkészült a 21-es számú főút négynyomúsítása.

– Folyamatban van az M2-es tervezése Váctól az országhatárig, külön ütemezve Rétság város elkerülését. A 23-as és 25-ös számú főutak fejlesztési projektje keretében tavaly megvalósult Kisterenye elkerülése. A teljes projekt terve készen van, Nógrádban a következő ütemben Nemti község elkerülése valósul meg – fogalmazott a főtitkár, aki arra is kitért, hogy a Magyar Falu Program, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával vármegyénk mellékútjainak több mint fele újult meg. 

Ezt követően Ürmössy Ákos, a társaság korábbi vármegyei igazgatója a nógrádi szervezet helyzetét ismertette, majd Heves és Borsod vármegyék képviselői is bemutatták az ott fennálló helyzetet. A rendezvényen részt vett Kreicsi Bálint, Salgótarján polgármestere is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában