Negatív rekord

3 órája

Irdatlan mennyiségű hulladék gyűlt össze a közutak mentén Nógrádban

Országos szemétgyűjtési akciónapot szervezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A legtöbb hulladék három nógrádi útszakasz mellől gyűlt össze.

Gulyás Edina

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közelmúltban országos szemétgyűjtési akciónapot szervezett a társaság 19 vármegyei igazgatósági központja, a budapesti székház dolgozói, valamint 80 mérnökségének képviseletében. Csak ezen a napon összesen 55 tonnát meghaladó hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyekre a közutas szakemberek. Somogy mellett a legtöbbet vármegyénk közútjai mellett gyűjtötték össze. 

hulladék
A Közút munkatársai Nógrád-szerte azon dolgoznak, hogy megtisztítsák az utak mentét a hulladéktól
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Archív

Szélmalomharc az illegális hulladék elleni küzdelem

A társaság portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint az akciónap célja az út menti területek megtisztítása mellett az volt, hogy bemutassák: napi szintű szélmalomharcot jelent az illegális szemetelőkkel szembeni küzdelem.

A Magyar Közút összesen csaknem 1000 munkavállalója 170 különböző útszakaszon, valamint szervizutak mentén és pihenőhelyeken takarították a szeméttel borított területeket. A mérnökségek kiemelt hangsúlyt fektettek az útszakaszok megválasztásánál az őszi szabadidős tevékenységek miatt gyakran látogatott, turisztikailag frekventált területekre és kerékpárutakra. Az autósok által eldobált csomagolási hulladékok összegyűjtésén felül néhány illegális lerakót is felszámoltak.

Éles lőszer is előkerült a szeméthalmokból

– Általános tapasztalat, hogy sokan a felesleges hulladékot kevésbé forgalmas utak mellett dobják ki, így a közutasok gyakran találnak bútorokat, textileket, építési törmeléket, elektronikai berendezéseket, gépjárműalkatrészeket, valamint gumiabroncsokat is, melyek elszállításáról több térségben is gondoskodniuk kellett a szakembereknek. Ezen felül autóbontásból származó karosszériadarabok, gázálarcok, valamint még éles lőszer is előkerült a szeméthalmokból – áll a közleményben. 

– A szemétszedési akciónapon országosan 55 tonna szabálytalanul kidobott hulladékot szállítottak el kollégáim hivatalos lerakóhelyre. A legtöbb illegális hulladékot Nógrád és Somogy vármegye országos közút mellőli területeiről gyűjtötték össze a közutasok – tájékoztatott megkeresésünkre Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 

Nógrádban három helyszínen, 7 tonnányi hulladékot gyűjtöttek

Mint mondta, Nógrád vármegyében három helyszínen – a sámsonházi és a hugyagi bekötőúton, valamint az Ecseg-Pásztó összekötő úton – gyűjtötték a fenti időpontban a szemetet. Közel 7 tonnányit csak ezen három mellékút mellől, ebből is a legtöbbet – 6400 kilogrammot –a hugyagi bekötőúton. 

Pécsi Norbert arra is kitért: általánosságban elmondható, hogy évente egy kisebb vármegyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő szeméttől mentesíti az út menti területeket a közútkezelő. Ez a feladat évi 1-1,5 milliárd forintjába kerül a társaságnak és így az adófizetőknek is, amiből például 15-20 kilométernyi mellékutat is teljes körűen fel lehetne újítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában