Bulvár-celeb

3 órája

A szakértők elmondták milyen bajt okoz az óraállítás

Vasárnaptól itt a téli időszámítás: egy órával visszaállítjuk az órát. Így aznap nyerünk egy kis időt, de kutatók szerint sokkal többet veszítünk. Azonnal el is törölnék az állítgatást.

MW

Az óraállítás után érdemes adni magunknak pár napot, amíg a szervezet megszokja a téli időszámítást

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksandra Voinova

Egyre többet tudunk arról, hogy milyen sok ártalmat okoz az óraállítás. A Brit Alvástudományi Társaság (BSS) szerint az órák átállítása negatív hatással van az emberek alvásmintázatára és általános egészségi állapotára - írja az Origo.

A természetes reggeli fénynek jelentős szerepe van az alvási ciklus szabályozásában. Az óraátállítás azonban ezt a természetes ritmust megzavarja, ami nehezebbé teszi az emberek számára, hogy visszaálljanak a normális alvási mintázatra. 

A Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital kutatása szerint a megzavart alvási ciklus hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezt az állatkísérletek is bizonyítják: nagyobb mennyiségben rakódtak le plakkok az artériában azoknál az egereknél, amelyeknek az alvási mintázatait megzavarták.

Az óraátállítás ára: szívrohamok és közlekedési balesetek növekedése

Az óraátállítás hatásai nem csak az alvásra korlátozódnak. Dr. Gisela Helfer, a Bradfordi Egyetem biológiai órával foglalkozó szakértője szerint

az óraátállítás után nő a szívrohamok és közlekedési balesetek száma.

A brit RAC 2018-as jelentése alapján az októberi óraátállítás után a balesetek száma 5,1%-kal nőtt, míg tavasszal, amikor előre állítjuk az órát, a balesetek száma csak 1,5%-kal csökkent.

Egy 2014-es tanulmány, amelyet a Colorado Egyetem kutatói végeztek, megállapította, hogy a tavaszi óraátállítás utáni hétfőn 24%-kal nőtt a szívrohamok száma, míg az őszi óraátállítás utáni kedden 21%-kal csökkent.

A mentális egészségünk is megszenvedi

Az őszi óraátállítással a reggeli napfény mennyisége átmenetileg nő, de ezt a nappalok rövidülése miatt csak néhány hétig tudjuk élvezni. A kevesebb napfény és a hosszabb sötét időszakok következtében sokan fáradtságot, rossz hangulatot és izomfájdalmat tapasztalhatnak a D-vitamin hiánya miatt.

Az óraátállítás különösen súlyosbíthatja az olyan rendellenességeket, mint a szorongás, depresszió és a szezonális affektív zavar (SAD).

A kutatások szerint a napfény hiánya negatívan befolyásolhatja a hipotalamusz működését, amely felelős a melatonin és szerotonin hormonok termeléséért. A melatonin az alvási ciklust szabályozza, míg a szerotonin hatással van a hangulatra, az étvágyra és az alvás minőségére.

A szakértők eltörölnék

Az egyre növekvő bizonyítékok fényében sok szakértő, köztük a Brit Alvástudományi Társaság tagjai, azt javasolják, hogy az óraátállítás gyakorlatát töröljék el, mivel káros hatásai egyre nyilvánvalóbbak. A természetes napfényhez való igazodás elősegítené az emberek alvási ciklusának fenntartását, és csökkentené a szívrohamok, balesetek és mentális zavarok kockázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!