A Szakkör

2 órája

Közösségek épülnek a szakkörök által Nógrádban is

Töretlen sikerrel zajlanak A Szakkör program foglalkozásai vármegyénkben. A régi mesterségek felelevenítésén túl a helyi közösségek formálását tűzte ki célul a kezdeményezés, amelyhez idén rekordszámú település csatlakozott Nógrádból.

Gulyás Edina

Szövés, vesszőfonás, gyertyaöntés, hímzés. Ma már kevesen művelik ezeket a régi népi tevékenységeket. Ezért ezek felelevenítését tűzte ki célul a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közös, A Szakkör elnevezésű kezdeményezése, ami 2021-ben indult. A program ugyanakkor a helyi közösségek felélesztését is zászlajára tűzte, ma már elmondható, hogy sikerrel.

Közösségek épülnek: csavart gyertya készült a csécsei szakkörön a napokban
Közösségek épülnek: csavart gyertya készült a csécsei szakkörön a napokban
Forrás: Facebook

Közösségek erősítése, mesterségek felélesztése a cél

– Már a kezdetekkor is kettős célkitűzése volt a programnak: egyrészt szerette volna feléleszteni a népi kézműves hagyományokat, másfelől pedig nem titkolt célja volt, hogy elsősorban a kistelepüléseken felélessze a közösségi életet, hiszen erre a közös alkotásban van igazán lehetőség – tájékoztatta portálunkat Fürth Vera, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának módszertani referense.

Mint mondta: korábban tizennyolc szakágban indultak szakkörök országszerte és határon túl: mások mellett a mézeskalács készítés, a vesszőfonás, a bútorfestés, a gyertyakészítés, a tojásfestés, a papírfonás, a gyöngyfűzés, a baba-mama horgolás, a csipkeverés és a nemezelés technikáját sajátíthatták el a szakkörösök. Ezeket a tevékenységeket idén további három lehetőség – a palóc hímzés, a horgolás zsinórfonallal és makramé középhaladó – egészítette ki.

Idén rekordszámú szakkör indult Nógrádban

– Nógrád vármegyében idén rekordszámú község csatlakozott, 57 településen 87 szakkör indul. A legnépszerűbb ebben az évben a natúrkozmetika, de a középhaladó makramét, a gyertyakészítést és a zsinórral való horgolást is sokan választották – fogalmazott a szakember. Hozzátette: – Érdekesség, hogy ebben az évben a vesszőfonás már nem olyan népszerű, csak 3 szakkör indul idén.

A szakember arra is kitért: rendkívül pozitív az A Szakkör program visszhangja. Több településen segített újraindítani a közösségi életet a koronavírus-járvány után. Sok helyen meg is maradtak ezek a közösségek, és akár ugyanabban, akár más szakkörben, de folytatják a közösségi tevékenységet.

Vannak, akik a kezdetek óta részt vesznek a programban

Több olyan település is van térségünkben, amelynek lakói a kezdetek óta részt vesznek a fenti programban. Ilyen például Nemti, ahol már el is kezdődtek a foglalkozások. Míg korábban a kosárfonás, a gyöngyűzés és a makramé, addig ezúttal a szövés technikáját sajátíthatják el az érdeklődők.

– A művelődési intézet öt résztvevőnek biztosítja a szükséges alapanyagokat, azonban vannak a faluban, akik a saját eszközeiket használva csatlakoztak a csapathoz – tájékoztatta portálunkat Pethőné Szabó Piroska, népi iparművész, aki mentorként erősíti a szakkörösöket.

Alsótoldon quillingezni fognak

Fürth Vera azt is elárult, hogy idén 12 új település – Endrefalva, Ságújfalu, Alsótold, Etes, Hont, Iliny, Karancslapujtő, Kétbodony, Keszeg, Nógrád, Őrhalom, Szirák – csatlakozott.

– Régebben volt egy kis társaság Alsótoldon, akik összejártak kézműveskedni. A koronavírus-járvány azonban véget vetett ennek a közösségi tevékenységnek, ezért arra gondoltam, hogy fel lehetne éleszteni a hagyományt – közölte Benke-Bercsényi Kinga, közművelődési szakember. – Quilling szakkör fog indulni, reményeink szerint már októberben elkezdődnek majd a foglalkozások.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában