Szemet gyönyörködtető festményekből nyílt kiállítás a kazári általános iskolában (fotók, videó)

A színek harmóniáját tükröző virágcsendéletek vagy épp a népi építészetet és viseletet ábrázoló festmények sora ragadja meg kicsik és nagyok tekintetét egyaránt a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában. Az intézmény Szabó Gáspár Galériájában a napokban nyílt kiállítás egy helyi alkotó, Lázár Jánosné képeiből.

Veres Edina

A kazári Aba Sámuel Általános Iskola folyosójának falain megannyi mesés, színes, a tekintetet rabul ejtő festmény sorakozik. Az oktatási intézmény Szabó Gáspár Galériájában a napokban nyitotta meg kapuit Lázár Jánosné – vagy ahogy Kazáron sokan ismerik, Marika néni – kiállítása. A megnyitót az iskola diákjainak műsora is színesítette.

Lázár Jánosné festményeiből nyílt kiállítás a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában
Lázár Jánosné festményeiből nyílt kiállítás a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A gyerekeket, a pedagógusokat és a látogatókat Róthné Tarsoly Anita, az iskola igazgatója köszöntötte. Mint mondta: mindig nagy öröm számukra, ha helyi alkotó, művész képeit tekinthetik meg az iskolában. Emiatt is vették nagy örömmel, hogy Lázár Jánosné elfogadta a felkérésüket, és a több évtizeden át tartó alkotói munkájából jó néhány gyöngyszemet elvitt a galériájukba.

– Fontosnak tartjuk, hogy az intézmény tanulói ismerjék a helyi művészeket, illetve az alkotásaikat. Igyekszünk kapcsolatot teremteni a fiatalabb és az idősebb generáció között. Emellett valljuk a példamutatás jelentőségét is, hiszen a gyerekek a jó példán keresztül nevelhetők – hangsúlyozta az igazgató, aki arra is rámutatott: a következő napokban, hetekben az iskola folyosóján végigsétálva egy tekintetet megragadó, szemet gyönyörködtető látványban lehet része az érdeklődőknek.

A hagyományok továbbadását is szolgálja a kiállítás

Ezután Gecse Ákos, Kazár polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. A kiállítást megnyitva hangsúlyozta: fontos, hogy egy közösség büszke legyen a múltjára, a hagyományaira, illetve azokra, akik a település hírnevét öregbítik.

– Véleményem szerint a jövő építésében a múlt tisztelete és ismerete elengedhetetlen jelentőségű. Lázár Jánosné, azaz Marika néni az alkotásai mellett a népviseletben, illetve a néphagyományok terén is kiemelkedő szerepet tölt be a falu életében. Fontos, hogy elismerjük és megbecsüljük azt az értéket, amit az elődeink megteremtettek és ránk hagytak – emelte ki beszédében a polgármester, aki arra is kitért: a fiatalabb generáció és a gyerekek feladata, hogy a rájuk hagyott értékeket megőrizzék, illetve hogy generációról generációra mindig valami újat, érdekeset tegyenek hozzá. Ezáltal fejlődik a világ, és benne Kazár is, valamint ezáltal tudják hagyományaikat a fiatalabbaknak átörökíteni. Gecse Ákos hozzátette: azt gondolja, hogy ennek a folyamatnak egy kiváló helyszíne az iskola, és elengedhetetlen elemei az ott tanuló gyermekek, illetve a tanárok.

Az alkotó gondolatainak megvalósításában csak a képzeletnek szabad határt szabnia

Végül maga a kiállító kért és kapott is szót az eseményen. Lázár Jánosné elárulta, hogy egy élet munkája tekinthető meg jelenleg az Aba Sámuel Általános Iskola falai között. A gyerekeknek azt tanácsolta, hogy ha olyan lelki nehézség adódik az életükben, amit nem tudnak feldolgozni, akkor forduljanak bátran a művészet felé, hiszen az segít elterelni a figyelmet a fájdalomról. Hozzáfűzte: számára édesanyja 12 évvel ezelőtti halála volt ilyen megrázó történés, amely hatására megszülettek az iskolában bemutatott festményei.

– Nem szabad feladni! Fogjatok bele valami olyanba, amit nagyon szívesen csináltok. Lehet az bármi: festészet, rajz, írás, sport és még sorolhatnám. Nem állítom, hogy ez teljesen megszünteti a fájdalmat, hiszen azt az űrt nem lehet betölteni, ellenben kifejezhetitek magatokat valamilyen formában – látta el útravalóval a gyerekeket Lázár Jánosné, aki arra is kitért, hogy a művészeti tevékenység során az alkotónak mindig  a saját belső gondolatvilágát kell megörökítenie, amely folyamatnak, továbbá a megvalósításhoz felhasznált anyagoknak, a módszernek csak a képzelet szabhat határt. Ez a gondolatiság pedig a kiállító festményeiben is tükröződik, hiszen képei közül több a szó legszorosabb értelmében „3D-s”. Így például az érdeklődők megcsodálhatnak a kazári általános iskola Szabó Gáspár Galériájában olyan festett házat, amelynek tetejét valóban moha borítja vagy épp olyan ágasfát, amelyen apró bögre és megannyi színes üveggyöngy „csüng” kancsó gyanánt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában