Nool.hu videó

2024.09.07. 11:29

Új óvoda nyitotta meg kapuit Őrhalomban (fotók, videó)

A balassagyarmati Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Mosoly EGYMI) új telephelyét adták át pénteken Őrhalomban. Az új óvoda az általános iskola épületében kapott helyet.

Lászlók Judit

Az ünnepélyes átadón Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta: 2020 elején azt tapasztalták, hogy ugrásszerűen megnőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik gyógypedagógiai óvodai csoportban eredményesebben fejleszthetők. Erre az igényre azonnal reagáltak és rendkívüli átszervezés keretében a Mosoly EGYMI új telephellyel bővült a Balassagyarmati Nyitnikék Tagóvoda épületében.

Az óvoda ünnepélyes átadója pénteken volt Őrhalomban
Az óvoda ünnepélyes átadója pénteken volt Őrhalomban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A 2023/2024-es nevelési évben már láttuk, hogy mindenképpen szükség van az óvodai férőhelyek bővítésére, ezért a 2024-es intézményi átszervezés keretében egy új óvodai csoport indítására tettünk javaslatot, amelyet a döntéshozók támogattak is – emelte ki Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: olyan helyszínt kerestek, amely a szülők számára könnyen megközelíthető, így esett a választásuk az őrhalmi általános iskolára, ahol a tanulók létszámának csökkenése miatt az épület fele kiürült. Így az ingatlanban egy új óvodai feladatellátásra szolgáló telephelyet alakítottak ki.

Hatvanötmillió forintból alakították ki az új óvodát

Nagyné Barna Orsolya kifejtette továbbá, hogy az épület átalakításával kapcsolatos beruházást a Balassagyarmati Tankerületi Központ saját költségvetéséből, mintegy 59 millió forintból valósította meg. Mint mondta: a rendelkezésre álló épületrész teljes mértékű optimalizálásával kialakítottak két csoportszobát, öltözőt, mosdót, tanári és orvosi szobát, nevelői öltözőt és mosdót, valamint egy melegítőkonyhát is. Mindezeken kívül megvalósult az elektromos hálózat és a központi fűtés felújítása, illetve a bővítése is. Emellett a Balassagyarmati Központi Óvoda pedig az intézmény csoportszobáinak a berendezését bútorokkal és fajátékokkal segítette. Azonban a Balassagyarmati Tankerületi Központ szintén önerőből, hatmillió forint értékben szerez be különböző eszközöket, beltéri és kültéri bútorokat, udvari játékokat, illetve informatikai eszközöket.

– Ezzel a beruházással is az a célunk, hogy megteremtsük az infrastrukturális feltételeit annak a magas színvonalú szakmai munkának, amelyet az intézmény gyógypedagógusai, gyógypedagógiai asszisztensei nap mint nap végeznek – mondta Nagyné Barna Orsolya.

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkel. Beszédében méltatta a Mosoly EGYMI által végzett munkát. Hangsúlyozta továbbá, hogy az intézmény új óvodája is nagy jelentőségű feladatot lát el a térségben.

Az új óvoda számos szempontból segítséget nyújt

Végül Siketné Zsiga Judit, a Mosoly EGYMI főigazgatója mondott beszédet. Ebben kiemelte: az új telephely csoportszobájában az óvodáskorú gyermekekért kiváló körülmények között tudnak sokkal többet tenni. Mint mondta: a fejlesztéssel megszűnik az ovis várakozó lista és a szakmai szempontból túl magas csoportlétszám, így minden nyugat-nógrádi – a többségi óvodákban nem boldoguló – kisgyermeket szakszerűen el tudnak látni. Ezzel pedig a csemeték családjainak is megoldást nyújtanak.

– Az egyik helyiségben egy fejlesztő termet szeretnénk berendezni, ahol nem csak az óvodások mozgásfejlesztését tudjuk megvalósítani, hanem a halmozottan sérült gyermekekét és fiatalokét is, 6-tól 23 éves korig – fogalmazott Siketné Zsiga Judit, aki ismertette azt is, hogy a tanév előkészítése során 19 új munkatársat vettek fel.

A főigazgató a beszédét végül azzal zárta, hogy az idei tanévtől kezdődően még nagyobb lendülettel és egyre nagyobb szakmaisággal tesznek majd Nyugat-Nógrád minden 3-25 éves korú sajátos nevelési igényű gyermekéért, fiataljáért, valamint a családjaikért.

Az ünnepségen a Mosoly EGYMI diákjai adtak színvonalas műsort. Az ünnepi beszédeket a nemzeti színű szalag átvágása követte, majd a résztvevők közösen bejárták az új telephelyet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában