Nool.hu videó

2024.09.13. 11:23

Ma még kérhetik a szülők az ingyenes HPV elleni védőoltást

A HPV prevenció jelentőségével kapcsolatban a közelmúltban egy konferenciát és kerekasztal-beszélgetést rendezett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A főosztály most a HPV elleni védőoltással kapcsolatos fontos időpontra, egészen pontosan egy szeptember 13-i határidőre figyelmezteti a lakosokat.

Veres Edina

Napjainkban egyre inkább köztudott tény, hogy a humán papillomavírus, azaz a HPV daganatos megbetegedéseket okozhat: egyfelől a méhnyakrák kialakulásáért felelős, de a vírus megtámadhatja a hüvely, a szeméremtest, a végbélnyílás, a hímvessző és a fej-nyaki régió sejtjeit, így az itt kialakuló daganatokban is szerepet játszik. A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, szinte minden ember átesik rajta élete során legalább egyszer. Fontos azonban, hogy ez a fertőződés nem alakít ki tartós védelmet, így gyakori az újrafertőződés is. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Mályvavirág Alapítvánnyal karöltve a közelmúltban szervezett Salgótarjánban egy egész napos, a HPV elleni védőoltás témáját szakmai szemmel körbejáró konferenciát, illetve egy laikusoknak szóló kerekasztal-beszélgetést.

HPV elleni védőoltás
Életet menthet a HPV elleni védőoltás
Fotó: Halfpoint / Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Az eseményen Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, a főosztály vezetője portálunknak elmondta, hogy jelenleg egy kilenc komponensű – kilenc HPV-típus ellen védelmet adó – védőoltás áll rendelkezésre, amelynek felvételét 2020-tól a fiúk is igényelhetik. Elárulta, hogy mindig változik az oltást igénylők létszáma, de szűkebb hazánkban mindig hetven százalék fölött alakult az átoltottság ebben a korosztályban.

Többször is megerősítették a HPV elleni védőoltás biztonságosságát

– A HPV elleni védőoltással – ami 9 éves kortól adható – később is lehet élni, azt viszont fontos tudni, hogy akkor a leghatásosabb, ha minél fiatalabb korban, még a HPV-vel való megfertőződés előtt kapják meg az emberek – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A Népegészségügyi Főosztály portálunkhoz eljuttatott tájékoztatásából az is kiderült, hogy a 9 komponensű védőoltás egyfelől 7 olyan HPV típus ellen nyújt védelmet, amelyek összefüggésbe hozhatóak:

  • a méhnyakrák esetek 90 százalékával, illetve 
  • a végbélnyílás körül kialakuló rákok 70 százalékával. 

Emellett másik 2 olyan HPV típus ellen is véd, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakításában több mint 90 százalékban felelősek. A védőoltás ennek megfelelően fiúknak és lányoknak egyaránt fontos.

 Hazánkban iskolai kampányoltás keretében a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok és fiúk ingyen kaphatják meg a védőoltást. A Népegészségügyi Főosztály közleményében azt is kiemelte, hogy – folyamatos monitorozást követően – előbb 2017-ben, majd 2022-ben az Egészségügyi Világszervezet is megerősítette a HPV elleni védőoltás biztonságosságát. 

A HPV-vakcina valójában segíthet a termékenység védelmében

„Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, sőt a vírus örökítőanyagát sem, így betegséget, daganatot nem tud okozni. Az elmúlt időszakban világszerte több mint 500 millióan kapták meg, és csak enyhe mellékhatások fordultak el, úgymint bőrpír vagy duzzanat az oltás beadásának helyén, esetenként fejfájás”– emelték ki az összefoglalóban, amelyben arra is ráirányították a figyelmet, hogy sok tévhit kering a védőoltással kapcsolatban. Így például több olyan betegséget, elváltozást – például meddőség kialakulását – tulajdonítanak védőoltás ellenes platformok az oltásnak, amit nem támasztanak alá kutatások vagy klinikai vizsgálatok. 

A HPV-vakcina valójában segíthet a termékenység védelmében a méhnyakrákkal kapcsolatos nőgyógyászati problémák megelőzésével.

Pénteken még igényelhetik az ingyenes védőoltást a szülők gyermekeiknek

A Nool.hu számára Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány megálmodója és elnöke a közelmúltban rendezett konferencia időpontjával kapcsolatban úgy fogalmazott: a téma idén az ősz első hónapjában még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen szeptember 13-ig dönthetnek arról a hetedik osztályosok szülei, hogy igénylik-e a HPV elleni védőoltást a gyermekeiknek. Az alapítvány elnöke azt is megosztotta portálunkkal, hogy évről évre egyre többen fordulnak hozzájuk segítségért. Mint mondta, mindezt alátámasztja, hogy a közösségi média felületeik statisztikái szerint egy-egy kampányidőszakban olyan 250-300 ezer ember keresi fel a platformjaikat. 

Tóth Icó arról is szólt, hogy véleménye szerint Salgótarján országos szinten is kiemelkedik a HPV prevenció területén. Hangsúlyozta egyebek mellett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a 2018 februárjában alakult, Kreicsi Mária vezette Salgótarjáni Mályvavirág Pont példamutató együttműködését, továbbá elárulta: a középiskolásoknak szóló Légy tudatos! című vetélkedő képében egy olyan mintaértékű program valósul meg évről évre Nógrád vármegyében, amelyet ő európai szinten is ajánlott már követendő példaként.

A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatásában szintén kiemelték a közelgő határidőt: a szülők az aláírásukkal ellátott beleegyező nyilatkozatot szeptember 13-ig, péntekig adhatják le gyermekük iskolájában.

Videófelvétellel is informálják az iskolákat

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos portálunknak azt is elárulta, hogy a már említett, közelmúltban szervezett esemény második felében zajló kerekasztal beszélgetésről videót készítettek. Mint mondta, a felvételt minden olyan iskolába szeretnék eljuttatni, ahol felvehető a HPV elleni védőoltás az immunizációs program részeként. Azt szeretnék, hogy az oktatási intézmények használhassák a videót – a hetedik osztályon túl – már a hatodik vagy akár alsóbb osztályokban is akár gyerekeknek, akár szüleiknek így segítve a témával kapcsolatos információk átadását. Feketéné dr. Zeke Ildikó hangsúlyozta a hiteles forrásból, szakemberektől való tájékozódás jelentőségét is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában