Segítségnyújtás

2024.09.16. 19:55

Bajban vannak a fecskék Nógrádban is – összegyűjtöttük, mit érdemes tenni (videó)

A hirtelen beköszöntő esős időjárás nem csupán a folyóvizek mentén okoz problémát. Bajban vannak a fecskék is, amit jelez, hogy szűkebb hazánkban is egyre több helyen észlelnek a lakosok elázott tollú, átfázott villásfarkú égi vándorokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei szervezetének titkára elárulta portálunknak, hogyan segíthetnek a madárbarátok a bajba jutott fecskéken.

Veres Edina

Szinte egyik pillanatról a másikra váltott az időjárás a nyári kánikulából a késő őszt idéző hűvösre. A hideg, szeles, illetve esős idő miatt bajban vannak a fecskék is, hiszen a felsorolt jelenségek megállásra kényszerítik a vonulásban lévő madarakat. Mindezt pedig az ország immár minden pontján tapasztalhatják a lakosok, így például Nógrád vármegyében is.

Bajban vannak a fecskék az esős időjárás miatt
Bajban vannak a fecskék az esős időjárás miatt
Forrás: Facebook

A Zabarért Egyesület több posztban, köztük egy videófelvételben is beszámolt a településen megjelent, száraz menedéket kereső, megpihenő villásfarkú égi vándorok tömegéről.

A témával kapcsolatban portálunk érdeklődésére Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád vármegyei szervezetének titkára elmondta: sajnos az emberek nem igazán tudnak jelentős segítséget nyújtani a bajba jutott madaraknak.

– A fecskék kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak. Ebből fakadóan, ha a földre helyezünk ki számukra eleséget, nem nagy a valószínűsége, hogy elfogyasztják. Ugyanakkor, amivel biztosan segíthetünk, hogy olyan száraz helyet biztosítunk számukra, ahol elbújhatnak az eső elől, illetve megpihenhetnek. Amennyiben olyan helyen lakunk, ahol sok fecske mozog, érdemes kinyitni számukra a garázst, vagy egyéb melléképületet, ahol át tudják vészelni a csapadékos időjárást – húzta alá Molnár Márton.

Bajban vannak a fecskék, ezzel segíthetünk a legtöbbet

A szakember arra is rámutatott: természetesen megér egy próbát, hogy egy lapos, széles tálba élő lisztkukacokat, vagy apróra darabolt, vízbe mártott főtt tojásfehérjét helyezünk ki eleségként a villásfarkúak számára. Hozzátette, hogy ugyanakkor a didergő madarak kézben való melengetése kerülendő megoldás.

– Ha valaki legyengült, földön gubbasztó madarat talál, mielőbb kérje a madármentők segítségét, vagy lehetőség szerint juttassa madármentő állomásra. Amennyiben erre nincs mód, akkor a bajba jutott fecskét egy cipősdobozba érdemes helyezni, ahová akár némi lisztkukacot is tehetünk a számára. A szállítás legbiztonságosabb módja szintén ez! – hangsúlyozta Molnár Márton, azt is kiemelve, hogy Nógrád vármegyében, Salgótarjánban, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban tudják fogadni és gondját viselni a legyengült csivitelőknek.

Ne zavarjuk fel a földön pihenő madarakat!

A szakember azt is elmondta, hogy a Zabarért Egyesület videóján látható jelenséggel bármelyik településen – falvakban és városokban egyaránt – találkozhatunk. Az MME helyi szervezetének titkára szintén fontosnak vélte megjegyezni, hogy a fecskék ilyenkor alacsonyan repülnek, így az út felett cikázó égi vándorok miatt is érdemes lassabban vezetni.

Molnár Márton emellett azt is elárulta portálunknak, hogy a madarak érdekében mi kerülendő mindenképpen egy pihenő fecskecsapat láttán?

– Ha megpihenő csapatot látunk, akkor ne menjünk közel hozzájuk például egy kép kedvéért, mivel így csak felzavarjuk őket, hiszen félelmükben a madarak megpróbálnak majd felrepülni. Ez pedig veszélyes lehet a fecskékre nézve, hiszen ilyenkor minden apró energiaveszteség kockázatos a számukra – fejtette ki a szakember, aki mindenkit arra kért, hogy csak hagyják a madarakat pihenni annak érdekében, hogy mielőbb erőre kapjanak és az eső elmúltával folytatni tudják vándorútjukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában