Nool.hu videó

2024.09.15. 11:30

Elismeréseket adtak át a Nógrád Vármegyei Vadász- és Horgásznapon (fotók)

A 30. Nógrád Vármegyei Vadásznapot és a 7. Horgásznapot ünnepelték Szécsényben szombaton. A szervezők színes programokkal, ínyenc fogásokkal is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Lukács Zsófia

Ünnepélyesen megszólalt a vadászkürt, ami a Nógrád Vármegyei Vadász- és Horgásznap kezdetét jelezte a szécsényi Várkertben szombaton délelőtt. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Vármegyei Területi Szervezete a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségével és Szécsény önkormányzatával közösen rendezte meg az ünnepet. A megnyitón a hagyományos zászló és gímszarvas terítékbehozatalt követően Nógrád vármegye vezetőinek jelenlétében csendült fel a nemzeti, valamint a vadász himnusz.

vadász
Elismeréseket nyújtottak át a vadásznapon
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A vadászok munkája nagy felelősséggel jár

Elsőként Szécsény polgármestere, Stayer László köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Szécsény adhat otthont az idei eseménynek.

Balla Mihály országgyűlési képviselő is köszöntötte a vármegye vadász és horgász társadalmát. 

– Ne felejtsük el, hogy az ő munkájuk Nógrádban mennyire fontos, hiszen ez a legerdősültebb megye, vadakban gazdag. Környezettudatos egyensúlyfenntartásra épül a tevékenységük, ami nagy felelősséggel is jár – fogalmazott Balla Mihály.

Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke köszöntőjében a zsákményszerzés kialakulásáig ment vissza az időben. – Összeköt bennünket ez az ősi módszer, sport és rekreációs tevékenység. Akik eljöttek, képesek arra, hogy a zsákmányállatot tiszteljék és ez köti össze a horgászt a vadásszal is. A mi tevékenységünk nem csak a zsákmányolás, hanem a ránk bízott területen az állatok védelme és a velük való gazdálkodás is – tette hozzá Kapás Imre.

A rendezvényen Györösi István, a Nógrád Vármegyei Vadászkamara kifejtette: nehéz időszakon vagyunk túl, a nagy szárasság miatt kiszáradtak a vízforrások és szomjaztak a vadon élő állatok. Erre a problémára az országos kamara pályázatot írt ki, amely a vadászterület vízellátását javítaná és megoldást nyújtana hasonló helyzetekben.

Kitüntetéseket is átadtak

A megnyitót Hubertus-mise követte, amelyet Balogh László esperes-plébános celebrált. A szervezők kitüntetéseket is átadtak társaiknak. Vadászkamara Érdemérem kitüntetésben részesült Szukán Csaba. Vadász tevékenységéért Ezüst Hubertusz Kereszt kitüntetést vehetett át: Kuris Tamás János és Cseri Tibor. Arany Hubertusz Keresztet kapott: id. Dalnoki György, Dovicsin Ottó, Szentesi Sándor Lajos, Bulik András, Imre Jenő és Tari Miklós.

A díjátadót követően ifjú dianákat és nimródokat is avattak, majd ahogy az szokás, számos program kísérte a vadásznapot. A résztvevőknek lehetősége volt megtekinteni egy vadászíjászattal és solymászbemutatóval tarkított, korhű történelmi bemutatót is. Az eseményt főzőverseny és színpadi műsorok hada is színesítette. A nap folyamán még az LGT sztárjai is gondoskodtak a jó hangulatról, majd egy vadászbállal zárult a rendezvény. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában