Nool.hu videó

2024.09.12. 18:57

Éltették a múzeumban Nógrád vármegye nagyjait (videó)

A Salgótarjánban született, majd Pásztón gyerekeskedett nemzetközileg is ismert, elismert filmrendező Gaál István nevét viseli az a Dornyay Béla Múzeumban működő egyesület, amely a magyar filmművészet nagyjainak emlékét kívánja ápolni, nevüket, munkásságuk értékeit minél szélesebb körben megismertetni. E gondolat jegyében szerveztek csütörtök délután is egy újabb programot.

Csongrády Béla

Ennek bevezetőjében dr. Shah Gabriella múzeumigazgató, illetve egyesületi elnök elmondta, korábban már bemutatták Lévai Sándor balassagyarmati születésű bábművészt, illetve Abonyi Antal baglyasaljai gyökerű operatőrt. Annak idején mindketten jelentős szerepet vállaltak a Süsü a sárkány című mesesorozat sikerében. Ezúttal további három Nógrádhoz kötődő alkotóművész munkásságát idéztek meg az érdeklődők számára.

Nógrád
Nógrád vármegye nagyjait éltették, Dr Fodor Miklós előadást tart
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Három Nógrádhoz kötődő alkotóművészt mutattak be 

Dr. Fodor Miklós történész, igazgatóhelyettes először Molnár Tibor (1921-1982) színművészről – aki Zagyvapálfalva úgynevezett alsó-pálfalvai településrészéhez kötődött – beszélt. Bemutatta színházi és még részletesebben filmes pályafutása legfontosabb állomásait, sikereit. Nagy hangsúlyt helyezett annak érzékeltetésére, hogy Molnár Tibornak milyen szerepe volt az 1956-os forradalom és szabadságharccal összefüggő hazai és külföldi történésekben. 

György László (1923-1986) az etesi bányatelepen látta meg a napvilágot. Innen – egy műkedvelő csoportból – indulva lett számos színház tagja és nagyon sok film főként epizódszereplője. Fodor Miklós értelemszerűen azt is megemlítette, hogy György László felesége Móricz Zsigmond Lili nevű leánya volt. 

Máté György a múzeum néprajzos munkatársa Rózsa Miklós (1907-1995) zeneszerző életéről beszélt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Máté György a múzeum néprajzos munkatársa Rózsa Miklós (1907-1995) zeneszerző életét, különösen az amerikai életszakaszához, az ott készült filmekhez szorosan kötődött – ugyancsak sok érdekes epizódban gazdag – munkásságát elevenítette fel. Mindkét előadó használt vetített filmrészleteket, álló képeket is mondandója színesítéséhez s még inkább hitelesítéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában