Nool.hu videó

2024.08.27. 11:13

Zajlik a szüret: átlagos lett az idei szőlőtermés Nógrádban (videó)

Javában zajlik a szüret szűkebb hazánkban, amely idén egy kicsit korábban kezdődött a megszokottnál a meleg időjárás miatt.

Nagy Orsolya

Megkezdődött a szüret már egy hónapja Nógrád vármegyében is. Bár szűkebb hazánk nem kifejezetten szőlőtermő vidék, de a Mátraalján még foglalkoznak a gyümölcs termesztésével. Emellett Szendehelyen is termelnek szőlőt hozzávetőlegesen száz hektáron. Hasznoson pedig hosszú évek óta foglalkoznak már borkészítéssel.

Zajlik a szüret: átlagos lett az idei szőlőtermés Nógrádban
Végét járja a szüret, Pásztón a legidősebb dolgozó a 83 éves Nagy Simonné. Ma is fiatalokat megszégyenít munkája!
Fotó: Beküldött

Végéhez közeledik a szüret

Mint arról Csépe Attila hasznosi őstermelő beszámolt, most már a vége felé halad a szüret, már csak a kék szőlőket fogják szüretelni, jelenleg pedig a chardonnay-t szedik. Hozzátette: augusztus elején kezdték el a szüretet az irsai olivér szőlőfajtával.

– Sajnos az elmúlt évekhez hasonlóan a felvásárlási árakat nem rendezték, így sok gazda hagyja ott az ültetvényét, mert nem éri meg foglalkozni vele, veszteséges. Fontos lenne foglalkozni a termelők érdekeivel és olyan árat kialakítani, hogy az megérje a termelőknek is – hangsúlyozta Csépe Attila.

Másik problémaként említette, hogy évek óta csak az idős emberek hajlandóak szüretelni. A fiatal generációt szinte egyáltalán nem lehet ilyen típusú munkára bírni, nem tetszik nekik a mezőgazdasági munka, pedig szükség lenne az ő munkaerejükre. Jelenleg is idősek szedik a szőlőt Hasznoson. A legidősebb idén Nagyon Simonné, aki 83 éves, de mindig a sor elején jár, hatékonyan dolgozik.

Átlagos lett az idei termés

A termés minőségével kapcsolatban az őstermelő kifejtette, hogy a szárazság a Mátraalján lévő ültetvényeket nem viselte annyira meg. A szőlők létartalma nem lett ugyan a legjobb, de csak tíz százalékos súlycsökkenést eredményezett az aszály. Emellett a gombabetegségek sem voltak jellemzőek és a jég is elkerülte a Pásztó környéki területeket. Az idei termés tehát átlagosnak mondható, de tavalyi évtől jobb lett a minősége. Nincs ez így ugyanakkor az Alföldön, ahol viszont megviselte a termést a szárazság.

Juhász Dávid, pásztói zöldséges vezetője korábban elmondta, hogy már többféle szőlő kapható a boltokban. A jobb minőségűek ára körülbelül 1400-1500 forint között mozog, de akár 700-800 forintért is hozzá lehet jutni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában