Nool.hu videó

2024.09.11. 17:20

Egy biztonságosabb életért táncoltak Salgótarjánban (fotók, videó)

Közel ötszáz diáknak mutatta be nagysikerű bűn- és balesetmegelőzési táncprodukcióját az Üzenet lánycsapat a Biztonság Hete programsorozat keretében szerdán, amelynek a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ adott otthont.

Nagy Orsolya

Prevenciós üzeneteket bemutató táncelőadást szervezett a New Step Fitnesz És Táncstúdió közreműködésével – a Biztonság Hete programsorozathoz kapcsolódva – a vármegyei rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a bűnmegelőzési alosztálya az országos főkapitányság támogatásával, valamint a Salgótarjáni Tankerületi Központtal együttműködve.

biztonság
Az Üzenet lánycsapat fontos témákról táncol, a biztonságos életre hívják fel a figyelmet
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Mint arról Bárnai Kinga, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának főtitkára beszámolt, idén a programsorozatot szeptember 16. és 22. között rendezik meg, amely keretén belül iskolai, óvodai programok, családi napok, valamint balesetmegelőzési bemutatók zajlanak országszerte.

Harmadszor üzentek már a tánccal Salgótarjánban

– Az Üzenet lánycsapat harmadik alkalommal lépett fel Salgótarjánban. Produkciójukat elsőként az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának felkérésére, egy roadshow keretében, még 2017-ben mutatták be a salgótarjáni diákoknak. Ezt követően 2021-ben léptek színpadra táncprodukciójukkal a vármegyeszékhelyen. A harmadik előadásukat pedig szerdán mutatták be az általános iskola 8. osztályos és a középfokú oktatási intézmények 9. és 10. osztályos tanulói részére – osztotta meg portálunkkal Bárnai Kinga. 

Hozzátette: az előadás célja, hogy a tánc segítségével olyan bűn- és balesetmegelőzési üzeneteket közvetítsenek a fiatalok számára, amelyek segítik a mindennapjaikat, az életben történő eligazodást, az áldozattá és elkövetővé válás megelőzését, valamint a balesetmentes közlekedést.

Bárnai Kinga kifejtette továbbá, a New Step Fitnesz És Táncstúdió szereplői a fitnesz, az akrobatikus és a légtánc tapasztalatukat hasznosítva mutattak be bűn- és balesetmegelőzéssel kapcsolatos témákat tartalmazó táncokat a diákok részére. 

 

A produkciók a kiközösítés, az internetes zaklatás, a láthatóság, a 112-es segélyhívószám használata, a közlekedési fegyelem és a diszkóbalesetek témáját jelenítik meg a tánc nyelvén.

Tavaly mintegy 1400 gyermek sérült meg

A főtitkár hangsúlyozta, tavaly közel 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg Magyarországon közlekedési balesetben. Közel háromszor annyian, mint amennyien az eseményen a színházteremben voltak. Kitért arra is, hogy a gyerekek a legtöbb esetben elszenvedői és nem okozói voltak a baleseteknek, többségük ugyanis jármű utasaként sérült meg, de közel 100 gyerek gyalogosként szenvedett balesetet, és vannak köztük olyanok is, akik már nem térhettek haza.

Beszélgettek a diákokkal

A rendezvényen egyébként a különböző prevenciós témájú táncok között Bárnai Kinga, Tóth Szabolcs, a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője, valamint Janusek Mónika, a rendőr-főkapitányság tanácsadó szakpszichológusa interaktív beszélgetés formájában hívta fel a diákok figyelmét a veszélyhelyzetekre, a megelőzésre és az egymásra való odafigyelés fontosságára, de tanácsokkal is ellátták a fiatalokat. A színpadi előadást megelőzően már várták a tanulókat prevenciós szakemberek, akiktől szóróanyagokat és láthatóságot elősegítő eszközöket vehettek át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában