Nool.hu videó

2024.09.12. 17:21

Sztélét állítottak az emlékhelyként ragyogó sziráki kastélynál (fotók, videó)

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a közelmúltban a sziráki Teleki-Degenfeld kastélyt. Ez alkalomból avattak feliratos kőtáblát, azaz sztélét a településen csütörtökön.

Nagy Orsolya

Az ünnepi rendezvényen Kómár Jánosné, Szirák polgármestere úgy fogalmazott, ez az esemény az élet ajándéka, majd háláját fejezte ki azon személyeknek, akik sokat tettek a kastély állapotának megóvásáért.

kastély, emlékhely
Sztélét avattak a sziráki kastélynál
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A polgármester felelevenítette, hogyan alakult a sziráki kastély sorsa a mi korunkban. Mint mondta, a korábbi pályázatból való felújítás 8 évig tartott és 177 millió forintból valósult meg. Az épület 1985 óta működik szállodaként, majd 2002-ben vette át a jelenlegi tulajdonos, aki azóta is méltóképpen viseli gondját.

Történelmi emlékhellyé vált a kastély

Hozzátette: a Teleki-Degenfeld kastély történelmi emlékhellyé válása lehetőséget nyújt arra, hogy többen megismerjék a történetét, s a benne évszázadokon keresztül élő családok, emberek történelmi jelentőségét.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, a legerősebb kapaszkodó számunkra a magyarságunk, és azok a gyökerek, amelyeket elődeinktől kaptunk örökségül.

Hol máshol lehetne elmélyedni magyarságunkban, mint nemzeti és történelmi emlékhelyeinken, ahol viharos évszázadaink legjelentősebb eseményei zajlottak. Hozzátette: a sziráki kastélyt tavaly a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára történelmi emlékhellyé nyilvánította a kormány. A jelenleg szállodaként funkcionáló kastély műemlék és egyben kiemelt kulturális jelentőséggel bíró helyszín is. Az ország egyik legimpozánsabb főúri rezidenciája, amelyeket egykor a Teleki család nógrádi ágának, majd a Degengfeld családnak a birtokában volt.

– A Nemzeti Örökség Intézetének egyik kiemelt feladata a történelem örökségének ápolása és a jövő generációja felé történő átadása. Jelenleg 21 nemzeti és 64 történelmi emlékhely van hazánkban, amelyeket különleges emlékoszlopok, Zsigmond Attila által tervezett sztélék jelölnek. Az emlékhelyek olyan helyszínek, ahol mindenki észrevétlenül szívhatja magába mindazokat az ismereteket, amelyeket történelem könyvekből sokkal nehezebb lenne elsajátítani – közölte a főigazgató.

A sziráki kastélyt is megismerhetik a programban

Móczár Gábor arra is kitért, nemrég elindult a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program is, amely idén szeptembertől már országos programmá nőtte ki magát a kormány támogatásával. Két hete pedig diákok százai és ezrei látogatnak a programban résztvevő emlékhelyekre és bízik benne, hogy hamarosan a sziráki kastélyba is idelátogatnak majd.

A főigazgató a Nemzeti Örökség Intézet háláját kifejezve a kezdeményezésért és munkájáért egy emléklapot nyújtott át dr. Lukács Noéminek, a sziráki emlékbizottság elnökének. A rendezvényen jelen volt gróf Teleki Kálmán, a Teleki család leszármazottja is, aki csodálatosnak tartja azt a kezdeményezést, hogy megjelölik a nemzeti történelmi emlékhelyeket. A gróf végül felidézte a sziráki kastélyhoz kapcsolódó történelmi személyeket is.

Az elődök örökségét méltóan ápolják

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: ez egy olyan gazdag népi kultúrával, identitással rendelkező és vallásra épülő vidék, amely megőrzi az emlékeit a viseletben, a hagyományokban, a búcsújárásokban és azokban a közösségi hagyományőrző fesztiválokban, amelyek talán méltán viszik hírét a térségnek. 

Kifejtette továbbá, az az igazodási pont, amelyet a most állított sztélé fog jelenteni a jövőre nézve, mindannyiunk számára fontos, hiszen itt a Kárpát-medencében egy olyan kulturális közeget tudunk felmutatni, amelyre bárki büszke lehetne.

 A képviselő bízik benne, hogy ez az örökség, amelyet ránk hagytak az elődeink, mindenkinek ott lesz a szívében és a lelkében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában