Programajánló

2024.09.13. 19:50

Ezeket a hétvégi programokat az eső sem moshatja el Nógrádban

Az időjárás nem ígérkezik túl kegyesnek az előttünk álló napokat illetően, de ennek ellenére nem árválkodik események nélkül a hétvége vármegyénkben. A programok között találjuk például a Szécsényben tartott Nógrád Vármegyei Vadász- és Horgásznapot. Vanyarcon a hagyományos Haluskafesztivál, Somoskőújfaluban vigadalom, míg a salgótarjáni Kemerovó-lakótelepen pedig szüreti mulatság pezsdíti majd fel a hangulatot.

Veres Edina

„Haluskahegyek” ízesítik a vanyarci fesztivált

Ugyan nem a szabadtéri rendezvényeknek kedvező időjárást jósolnak a meteorológusok szombatra, a szervezőket azonban ez sem tántoríthatja el a vanyarci Haluskafesztivál megtartásától. Ennek értelmében szeptember 14-én, szombaton 11 órától tárja ki kapuit az érdeklődők előtt a rendezvény, amelynek hivatalos megnyitója 12 órakor kezdődik. 

haluska, program
A hétvégi programok között megtaláljuk a Vanyarci Haluskafesztivált is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Archív Nool

Nem sokkal később a fesztivál zenekarának, azaz a budapesti Kóborzengő zenekarnak köszönhetően szól majd a nóta a jó ebédhez, a kihívásra vágyóknak ugyanakkor nem érdemes jól lakniuk, mivel 12 óra 45 perctől haluskaevő versenyen mérhetik össze étvágyukat a vállalkozó kedvűek. A legkisebb látogatók 13 óra 15 perctől gyermekprogramokra bukkanhatnak a helyszínen, míg később lakodalom tematikájú folklór műsor tölti meg élettel a színpadot. A fesztivál vendégei lesznek Vanyarc község szlovák és lengyel partner települései is. Emellett a látogatók számára kézműves vásárral, játszóházzal, lovaglással és népviseleti bemutatóval is készülnek a szervezők. A főzőverseny eredményeire 17 óra 30 perckor derül majd fény, végül az idei vanyarci Haluskafesztivál 19 órakor zárja majd kapuit.

Programok kínálnak „Vadat és halat, s mi jó falat” Szécsényben 

A nem szakavatott érdeklődők is megismerkedhetnek a vadászat és a horgászat világával és értékeivel szeptember 14-én, szombaton a szécsényi Várkertben. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Vármegyei Területi Szervezete a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségével és Szécsény önkormányzatával közösen rendezi meg a Nógrád Vármegyei Vadász- és Horgásznapot. A programok 11 órakor az ünnepélyes megnyitóval, illetve az azt követő Hubertus-misével kezdődnek. Délben a szervezők ifjú vadászokat avatnak, valamint kitüntetéseket adnak át az arra érdemesnek ítélteknek. 

A résztvevők 13 órától megtekinthetnek egy vadászíjászattal és solymászbemutatóval tarkított, korhű történelmi bemutatót, illetve kísérőprogramok hadából válogathatnak kedvükre valót. 

A főzőverseny eredményeire 15 óra 15 perckor derül majd fény, továbbá az eseményt színesíti majd a beavatkozó alegység bemutatója, a Palóc Csemeték és Apró Palócok műsora, a Hollókői Néptánccsoport produkcióját és egy vadászkutya bemutató is. A Zenevonat fantázia nevet viselő koncerten 17 órától az LGT sztárjai gondoskodnak a jó hangulatról, míg a rendezvényt 19 órakor kezdődő vadászbál zárja majd.

Lovaskocsis felvonulással rajtol a szüreti a Kemerovón

Az idei az ötödik alkalom, amikor kicsik és nagyok együtt mulathatnak Salgótarjánban a Kemerovói szüreti mulatság és felvonulás során. A rendezvény 13 órakor lovaskocsis felvonulással indul, majd annak végeztével – a 15 órakor kezdődő megnyitó után – folklór műsor színesíti a napot. A programok között szerepel továbbá például Bubu show, Szabó Peti gyermekműsora, vagy épp a Pilinyi Vegyeskar előadása. Szintén izgalmas perceket élhetnek át a résztvevők 17 óra 40 perctől a tombolahúzás idején, míg a Kemerovói szüreti mulatság és felvonulás végét a 18 és 22 óra között zajló utcabál jelenti majd, amely alatt Orosz Marci gondoskodik mind a ritmusról, mind a hangulatról.

Szakrális élményeket nyújtanak a benczúrfalvai programok

Az idei Ars Sacra Fesztivál egyik állomását jelenti Szécsény-Benczúrfalva, ahol a programok középpontjában a Szent Antal fogadalmi keresztút és a Fájdalmas Szűzanya kápolna műalkotásai állnak majd. Ahogy arról a Nool.hu beszámolt már, szeptember 14-én, szombaton 15 órakor Illéssyné Naszádos Ilona vezeti majd végig az érdeklődőket a Szent Antal Fogadalmi Keresztúton és bemutatja számukra a stációk tűzzománc képeit. Ezt követően a megjelentek Tóth Ágnes művészettörténész tolmácsolásában ismerhetik meg a Pro Cultura Christiana díjjal kitüntetett festőművész, Bráda Tibor ólmozott üvegablakait, amelyek a Fájdalmas Szűzanya Kápolnát ékesítik különlegességként. Ezután 16 óra 30 perctől Lakatos György hegedűművész-tanár ad koncertet a kápolnában, majd egy órával később a résztvevők Bráda Tiborról hallgathatnak meg egy előadást a Benczúr Gyula Rajziskolában. A nyitott templomok napján, azaz szombaton Benczúr Gyula szakrális festményei megtekinthetők a Benczúr-kúriában 10 és 20 óra között.

Jótékonysági sportversenytől válik mozgalmassá a szombat a Tóstrandon

Szeptember 14-én már hetedik alkalommal rendezik meg Salgótarjánban a SalGO jótékonysági akadályfutó versenyt. A szervezés feladatait idén is a Rózsaszín Párduc Tömegsport Egyesület Palóc Roham extrém akadályfutó szakosztálya vállalta magára, a hagyományokhoz híven ez a megmozdulás is jótékony célt szolgál majd. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a viadal támogatott szervezete ez alkalommal a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetéhez tartozó „Menedék” Családok Átmeneti Otthona lesz. A cél, hogy kézzelfogható tárgyak, eszközök beszerzésére fordítják majd az összeget, szponzorok bevonásával. A tóstrandi versenyközpontban tartott sportos rendezvényt megannyi kísérőprogram színesíti majd, illetve újdonságként szolgál majd, hogy a segíteni vágyók egy új – SalGO Charity Tereplovas – kategóriában is indulhatnak majd.

Vigadalomra csábítanak a somosi programok

A helyiek és a településre érkező látogatók Somosi Vigadalom során mulathatnak majd szeptember 14-én, szombaton Somoskőújfaluban. A rendezvénynek a helyi sportpálya és kamionparkoló ad majd otthont, ahol 8 órakor főzőversennyel rajtolnak el a programok. Két órával később a somosi válogatott és a magyar színészválogatott csapatainak szurkolhatnak az érdeklődők egy nagypályás futballmérkőzés során. Déltől a segítő szándékú látogatók véradásra nyújthatják karjukat az önkormányzati hivatalban, a lóerő szerelmesei pedig élményosztó autózáson vehetnek részt a kamionparkolóban. 

A színpadon 13 órától zenés-táncos produkciók követik majd egymást folyamatosan, illetve kísérőprogramokból sem lesz hiány. Így például a Somosi Kertbarát Kör kiállítással készül a látogatóknak, akik a Somosi Kultúráért Egyesület „Hazatérés 100” sátrában is körbenézhetnek majd.

 Egyéni tekeverseny kezdődik 14 órakor, majd tekesport bemutató is színesíti a programot, míg 20 órától Orosz György humorista csal mosolyt az egybegyűltek arcára. Egy órával később a Desperado és Timi foglalják el a színpadot, végül a Somosi Vigadalmat esti örömtánc és zenés mulatság zárja 22 órától a Kiskút Néptánccsoportnak köszönhetően.

Idén is összefutnak egy találkozóra Balassagyarmat barátai

Idén folytatódik a Balassagyarmat Barátainak Találkozója nevet viselő rendezvény hagyománya. Ahogy arról portálunk beszámolt, szeptember 14-én, szombaton 15 órakor a Jánossy Képtárban Benkő Cs. Gyula festőművész életmű-kiállításának megnyitójával kezdődik el a program. A rendezvény 16 óra 30 perctől a Vármegyeháza dísztermében folytatódik, ahol Csach Gábor, a város polgármestere köszönti az egybegyűlteket, akik ezt követően Takács Lilla operaénekes hangjában gyönyörködhetnek. 

Az előadás után Fricska Éva galériatulajdonos mesél az Artéria összművészeti műhely ötéves történetéről. Ezt egy beszélgetés követi Bauer Józseffel, a Kertész István Alapítvány kuratóriumi elnökével, aki három évtizede a balassagyarmati zsidó örökség őrzője és gondozója. Az eseményen közreműködik: Varga-Csikász Bese, Barát Attila szaxofonművész, Lévárdi Beáta művésztanár, Horváth Zita televíziós szerkesztő, valamint Szalai- Lovász Emőke műsorvezető.

Íjászat is színesíti a salgótarjáni piac Állati jó vasárnapját

Ebben a hónapban is Állati jó vasárnap színesíti a hétvégét a vármegyeszékhelyen. Ahogy azt korábban már megírtuk, szeptember 15-én, vasárnap 6 és 12 óra között megannyi szórakoztató program kínál kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac területén. Egyebek mellett kisállat-kiállítás, ugrálóvár, ingyenes lovagoltatás és bolhapiaccal egybekötött vásár is lesz. Mindemellett pedig a rendezvényen az Európai Íjászsportolók Alapítványa is bemutatót tart, így a látogatók számára arra is lehetőség adódik majd a helyszínen, hogy kipróbálják az íjászatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában