Nool.hu videó

2024.08.17. 14:44

Megkezdődtek az olvasópróbák a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (fotók, videó)

Mint a minapi társulati ülésen is bejelentették, a helyi Zenthe Ferenc Színház 2024/25-ös évadának első bemutatója Szabó Magda Kossuth-díjas író, Az a szép fényes nap című történelmi drámája lesz. Az előadásra való felkészülés jelentős szakaszhoz érkezett, hiszen a József Attila Művelődési Központ színpadán elkezdődtek a napokban az olvasópróbák.

Csongrády Béla

A darabot a színház művészeti igazgatója, Susán Ferenc rendezi, a dramaturg pedig Sándor Zoltán. Természetesen ők ketten tájékoztatták az előadás résztvevőit a mű koncepciójáról, a szereposztásról és a próbák rendjéről. A dráma címe egy pogány dal első sorát idézi 994 őszéről. Arról a Vajk megkeresztelését megelőző napról, amikor hatalmi kérdésként merült fel a kereszténység útján való haladás, a nyugati orientáció ügye.

A darabot a színház művészeti igazgatója, Susán Ferenc rendezi, a dramaturg pedig Sándor Zoltán
A darabot a színház művészeti igazgatója, Susán Ferenc rendezi, a dramaturg pedig Sándor Zoltán
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A cselekmény az esztergomi fejedelmi rezidencián játszódik, ahol érvek és ellenérvek, eszmék és gondolatok, a meggyőződés és a politikai megfontolás érvei csapnak össze, ennélfogva Szabó Magda – aki egyébiránt először jelenik meg a Zenthe színpadán – műve mindig aktuálisnak tekinthető.

Szeptember végén mutatják be a Zenthe Ferenc Színházban a darabot

A darab ősbemutatóját 1976 februárjában tartották a Nemzeti Színházban, Marton Endre rendezésében. A szereplők sorában felejthetetlen színészszemélyiségek – mások mellett Császár Angéla, Csurka László, Kállai Ferenc, Kálmán György, Sinkovits Imre, Sinkó László – voltak láthatók, tehát ebből a szempontból is komoly hagyományokra építkezhet egy-egy mai előadás.

A Zenthe színház produkciójában a következők kaptak főszerepet: Albert Péter, Erdélyi Gábor, Farkas Zoltán, Gula Péter, Hege Veronika, Máté Krisztián, Pásztor Máté és Sikó Koppány. A díszletet Pallós Nelli tervezte.

A premiert szeptember 27-én, pénteken tervezik megtartani a Székfoglaló bérlet közönségének. A bemutatót megelőzően mintegy főpróbaként, vagy felolvasószínházi produkcióként ismerkedhetnek majd meg a darabbal, az az iránt mélyebben érdeklődők. A premier előtt ifjúsági előadások is lesznek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában