Nool.hu videó

2024.09.07. 19:55

Próbáljunk egymásnak megbocsátani – kérte Böjte Csaba Szentkúton (fotók, videó)

Szombat reggel begördült a zarándokvonat a nagybátonyi vasútállomásra, „fedélzetén” megannyi Mátraverebély-Szentkútra tartó hívővel. Köztük volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is, aki később nemzeti kegyhelyünkön szentmisét celebrálva szólt az egybegyűltekhez.

Veres Edina

Zsúfolásig telt hívőkkel nemzeti kegyhelyünk szombat délelőtt, Kisboldogasszony búcsújának első napján. A megjelenteket elsőként Orosz Lóránt ferences szerzetes, kegyhelyigazgató köszöntötte Mátraverebély-Szentkúton e jeles alkalomból. Külön háláját fejezte ki továbbá Böjte Csaba testvérnek, amiért vállalta a hosszú utat.

Böjte Csaba mutatta be az ünnepi szentmisét nemzeti kegyhelyünkön
Böjte Csaba mutatta be az ünnepi szentmisét nemzeti kegyhelyünkön
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Böjte Csaba szentbeszéde során emlékeztetett: a zarándokok azért érkeztek Szentkútra, hogy születésnapja alkalmából köszöntsék a Szűzanyát, illetve hogy kéréseiket is megfogalmazzák neki szívük csendjében vagy akár hangosan is. Mint kiemelte: azt gondolja, nagyon fontos, hogy tanuljunk Szűz Máriától.

– Mindannyiunk életében van egyfajta kettősség. Sokszor, akarva-akaratlanul megbántjuk egymást. Egy-egy szó, vagy gesztus át tudja ütni a másik szívét, de a mi szívünket is. Ezeket a sebeket hordozzuk mi is magunkban, jelen vannak az életünkben és ezek a sebek talán nem is múlnak el. Érdekes, hogy Jézus Krisztus feltámadt, de a sebhelyeit megmutatta Tamásnak. Ott voltak, viselte őket. A sebhelyek az ő dicsőségét, az irántunk való szeretetét mutatták. Igen, átdöfött szívvel is lehet szeretni – hangsúlyozta Böjte Csaba, aki magyarázatként hozzáfűzte: Jézus nagypéntek után, húsvét hajnalán nem csak az életre támadt fel, hanem a szeretetre is.

Böjte Csaba szerint tanulnunk kellene Máriától és Jézus Krisztustól

Csaba testvér prédikációjában hangsúlyozta a megbocsátás jelentőségét.

– Tanuljunk Máriától és az ő Szent Fiától, a mi Urunk, Jézus Krisztustól! Próbáljunk egymásnak megbocsátani, fogjuk meg egymás kezét! Vétettél ellem, vétettem ellened. Olyan döbbenetes ez a mai világ. Valahogy nem tudunk kiengesztelődni, nem tudunk megbocsátani. Bárki, bármilyen bűnt követett el Jézus Krisztusnak volt számára bocsánat. Olyan jó lenne, ha ezt valahogy újból elő tudnánk venni – emlékeztetett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, aki ezután egy személyes történetét is megosztotta az egybegyűltekkel, amelynek tanulságaként kiemelte: igenis van penitencia, kiengesztelődés.

– Lehetőséget adott a mi Urunk, Jézus Krisztus arra, hogy egymást kibékítsük. Éljünk ezzel a lehetőséggel és jó lenne, ha a társadalomba is mindezt visszavinnék. Tudjunk megbocsátani, újrakezdeni, újból leülni a másikkal. A zarándoklat, a szentgyónás, a szentáldozás az újrakezdés lehetősége – emelte ki Böjte Csaba.

„Megérte a zarándoklat, ha sikerül egymáshoz közelebb kerülni”

A ferences szerzetes azt is elárulta: Anyánk, az egyház arra biztat szent évet hirdetve 2025-re, hogy induljunk el egymás felé reménnyel és fogjuk meg egymás kezét. Hozzáfűzte: mindez nem csupán személyekre, családokra igaz, hanem népekre, nemzetekre is.

– Milyen jó lenne, ha tudatosan bírnánk a másikhoz elmenni kiengesztelődni. Azt gondolom, hogy ha sikerül egy centiméterrel is, vagy akár egy milliméterrel is egymáshoz közelebb kerülni, akkor igenis jó, hogy eljöttünk zarándokolni – zárta szentbeszédét Csaba testvér.

Mátraverebély-Szentkúton holnap, azaz szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján 8 órától lesz gyóntatás, míg az ünnepi szentmisét és a körmenetet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök tartja majd. Végül Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője 14 óra 30 perckor megáldja a mezőkövesdiek felújított Mária-szobrát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában