Egészség

2024.09.11. 19:55

Támadnak a vírusok, egyre több a beteg gyermek

A szeptemberi csengőszó mintegy varázsütésre a vírusokat is előcsalogatta. A tanévkezdést követő napokban megtelnek a gyermekorvosi rendelők, egyre több betegség megjelenik.

Gulyás Edina

Még nincs két hete sem, hogy reggelente iskolába hívja a diákokat a csengő. Az osztályok azonban máris foghíjasak, a közösségekben ugyanis vígan terjednek a betegségek.

beteg
Egyre több a beteg gyermek
Fotó: Zulfiska / Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Megtelnek a várótermek, különfélék a betegségek

– Jellemző, hogy ősszel, amikor az óvodások és az iskolások visszatérnek az intézményekbe csak néhány nap telik el és a gyermekorvosi rendelők várótermei is megtelnek. Már érezhető a betegforgalom erősödése – fogalmazott dr. Sótér Margit bátonyterenyei gyermekorvos. 

– Ilyenkor általában a felső légúti megbetegedések a gyakoriak, de az úgynevezett enterális betegségekre, a hányásra és a hasmenésre is sokan panaszkodnak. Emellett a bőr és nyálkahártya elváltozást okozó vírusok is elszaporodtak. 

Hozzátette: a vírusok közösségben gyorsan terjednek, ezen túl pedig a hűvös reggeleket követő meleg nappalok is hozzájárulnak a meghűlésekhez. Ajánlott a D-vitamint már nyár végén elkezdeni, ezt szeptemberben a C-vitaminnal egészíthetjük ki. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is sokat tehetünk a gyerekek egészségéért, télen különféle multivitamin készítményeket is ajánlott szedniük. Azzal is jó, ha tisztában vagyunk, hogy az édesség, a cukorka és a csokoládé táplálja a bacilusokat.

– Érdemes odafigyelni a gyakori és az alapos kézmosásra is a megelőzés érdekében – hangsúlyozta a gyermekorvos. – Sokszor felmerül a kérdés: mikor maradjon otthon a csemete? Egy kis orrfolyással, náthával még nyugodtan elengedhetjük. Azonban amennyiben láza van, csúnyán köhög, folyamatosan folyik az orra, hasmenése van, vagy hányással küzd, kiütéses, ne vigyük közösségbe!

Dr. Sótér Margit arra is kitért: az idei tanévtől a Kréta rendszerbe kell feltölteni az orvosoknak az igazolást. Mint mondta, az új rendszer még akadozik, de már működik. Egyelőre még papír alapú igazolásokat is kiállítanak, de már az informatikai rendszerbe is rögzítik azokat. Ezért a szülőknek a betegség első napján jelezni kell azt a gyermekorvosok felé, valamint a hiányzás utolsó napjáról is tájékoztatni kell a szakembereket.  

Már foghíjasak az osztályok

– Még nincs nagyon sok hiányzónk, de már foghíjasak az osztályok – tájékoztatott Balázs Beáta, a dorogházai Móra Ferenc általános iskola tagintézmény-vezetője. 

– A kötött napirend, a korai ébredés, a tanulás miatti stressz megterheli a gyermekek szervezetét, ez is hozzájárul a tanév eleji megbetegedésekhez. Némileg enyhíthet a problémán, ha már a nyári szünet utolsó heteiben fokozatosan szoknak hozzá a diákok a tanulással töltött napok rendjéhez. 

Hozzátette: az intézményben iskolakertet is gondoznak, az ott megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket a gyerekek fogyasztják el, ez nagyszerű vitaminforrás számukra, de az elegendő folyadékbevitelre is figyelmeztetik a tanulókat. 

– A tanév eleji hiányzások miatti lemaradást még könnyebb bepótolni, hiszen ezekben a napokban elsősorban a korábban tanultakat elevenítjük fel. Októberre általában túl szoktunk lenni a betegségeken, a gyerekek szervezete megszokja a tanulással járó napirendet. Aztán januárban és februárban érkezik a következő hullám, ilyenkor ismét sokan hiányoznak az osztályokból – tudtuk meg Balázs Beátától.

Figyelnek a megelőzésre

– A kislányom harmadik osztályba jár, az idei tanév első hetében már betegen jött haza az iskolából. Fáj a torka és folyik az orra. Az óvodás öccse pedig hányt és hasmenése is volt a hétvégén – közölte Szabó Csilla salgótarjáni anyuka.

Mint mondta: ez jellemzően minden szeptemberben így alakul, amint közösségbe kerülnek a gyerekek, rögtön összeszednek valami betegséget. A leggyakrabban köhögnek, lázasak, folyik az orruk, pedig a megelőzést szem előtt tartják: folyamatosan szedik a multivitamint, rostos gyümölcsleveket, természetes immunerősítő szereket is kapnak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában