Nool.hu videó

2024.09.08. 13:55

Hatmilliárd forintból valósul meg szennyvízberuházás három nyugat-nógrádi településen (fotók, videó)

A Széchenyi 2020 program keretében Bánk, Rétság és Tolmács mintegy 5,582 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Rétság agglomeráció szennyvízelvezetésének és -tisztításának fejlesztése” elnevezésű projekt megvalósítására. Ehhez a kormány további 541 millió forintot biztosított. A szennyvízberuházási projekt ünnepélyes nyitórendezvényét pénteken tartották meg Bánkon.

Lászlók Judit

A projekt támogatási összegéből Bánk, Tolmács és Rétság önkormányzata részesült az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével.

Három nyugat-nógrádi településen valósul meg szennyvízberuházás
Három nyugat-nógrádi településen valósul meg szennyvízberuházás
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A bánki önkormányzat épületében megtartott eseményen Rentz Tamás vízgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy ez a szennyvízberuházás több szempontból is fontos.

– Egyrészt a projekt egy 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést foglal magába, ami tulajdonképpen az elmúlt 10 éves kormányzati stratégiai tervbe illeszkedik és kapcsolódik ahhoz a szennyvízelvezetési és -tisztítási programhoz, amelyre a kormány uniós társfinanszírozással az elmúlt 10 évben már több mint ezer milliárd forintot fordított. Másfelől pedig kapcsolódik ahhoz a stratégiai célkitűzésünkhöz is, hogy a kétezer lakos egyenérték alatti településeknek a szennyvízelvezetése és -tisztítása megoldott legyen, valamint a falvakban lakók életminősége javulni tudjon – mondta Rentz Tamás, aki beszédben kiemelte továbbá, hogy a vidéki lakosság megtartóerejéhez rendkívül szorosan kapcsolódik a közszolgáltatásoknak a minősége is. Ezért fontos, hogy minden településen megfelelő víziközmű-szolgáltatást tudjanak biztosítani a lakosság számára, ezáltal pedig nem csak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is javítani az itt élőknek az életkörülményein.

Rentz Tamás hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány szennyvízelvezetési és -tisztítási programjának az eredményeként az utóbbi tíz évben kétszeresére tudták növelni a magyarországi szennyvíztisztító telepeknek a számát. Ennek köszönhetően ma már az európai uniós átlag felett érhető el a lakosság számára a megfelelő minőségű és technológiájú szennyvízelvezetés, illetve -tisztítás. A helyettes államtitkár végül kitért arra is, hogy a következő évtizedekben is szeretnék folytatni a mind a víziközmű ágazat, mind pedig a vízügy ágazat tekintetében azokat a megkezdett és folyamatban lévő, részben európai uniós, részben pedig hazai forrásból megvalósuló projekteknek a véghezvitelét, amelyek regionális szinten az ország teljes területén segítik a fenntartható és mindenki számára kiszámítható, jobb életminőség biztosítását.

Nyugat-Nógrádban még szükség van a hasonló jellegű fejlesztésekre

Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében hangsúlyozta, hogy Nyugat-Nógrádban ezen a fejlesztésen kívül jelenleg Drégelypalánkon, Ipolyvecén a Honton valósul meg hasonló célzattal beruházás. Továbbá hamarosan lezárul a Vanyarcot, Erdőtarcsát, Erdőkürtöt és Kállót érintő szennyvízhálózat kiépítését megvalósító projekt is. Azonban vannak még feladatok, hiszen Nézsán, illetve Herencsényben és térségében is szükséges még a szennyvízhálózat kiépítése.

A szennyvízberuházás hosszú távon szolgája a településeken élők jólétét is

Ezt követően Torma Andrea Bánk polgármestere vette át a szót. Mint mondta: a beruházás által olyan szolgáltatással tudják bővíteni a település kínálatát, amely hosszú távon szolgálja a Bánkon, a Tolmácson és a Rétságon élők, illetve a nyaralók jólétét, a természet védelmét, az utánuk következő generációk biztonságát és egészségét.

– A Széchenyi 2020 program keretében Bánk, Rétság és Tolmács mintegy 5,582 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Rétság agglomeráció szennyvízelvezetésének és -tisztításának fejlesztése” elnevezésű projekt megvalósítására. A projektet 541 millió forinttal támogatta a kormány is. A projekt teljes összegéből a három település önkormányzata részesült az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével – mondta Torma Andrea.

Hozzátette: – a beruházás célja Bánkon az új térségi eleveniszapos biológiai szennyvíztisztító telep létesítése mellett a településrészeken a hiányzó szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, Tolmácson a teljes körű szennyvízcsatorna-hálózat megépítése, Rétságon pedig a meglévő szennyvízhálózat rekonstrukciós munkáinak az elvégzése. A beruházás évtizedekig biztosítja majd a szennyvíz biztonságos ártalmatlanítását és az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékeknek való megfelelést.

Az esemény végén Bózvári József, a projekt tervezője ismertette részletesen a beruházást. Majd a rendezvényt a beruházás bánki helyszínének a bejárásával zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában