Nool.hu videó

2024.08.24. 19:54

Pajtaszínház: mesés előadásokat mutattak be Palotáson (fotók, videó)

Másodszor rendezték meg a Nógrád Vármegyei Pajtaszínház Találkozót, amelynek Palotás adott otthont szombaton. Az eseményen az amatőr színjátszó csoportok bemutathatták tehetségüket a közönség előtt.

Sipos Nina Vivien

Nagy létszámú közönség gyűlt össze szombaton a palotási Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol immár második alkalommal tartották meg a Nógrád Vármegyei Pajtaszínház Találkozót. A rendezvényen a helyi és a környékbeli amatőr színjátszó csoportok mutathatták be műsoraikat a nagyérdemű előtt, emellett pedig egy fotókiállítást is megnyitottak.  A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatósága és Palotás önkormányzata közösen hívta életre a nagyszabású rendezvényt.

pajtaszínház
A pajtaszínház találkozón több neves darabot is bemutattak az amatőr csoportok
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Sikernek örvend a pajtaszínház találkozó

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Szabó Mihály, Palotás polgármestere, majd Turopoli Zsolt, Tar polgármestere is, akinek kezdeményezésére elindult tavaly a pajtaszínház találkozó szűkebb hazánkban. 

– Megtiszteltetés, hogy egy ilyen nemes rendezvénynek otthont adhatunk itt Palotáson. Gratulálok településvezető kollégámnak, Turopoli Zsoltnak, aki létrehozója volt ennek a hagyományteremtő találkozónak, hiszen ezáltal összejöhetnek az amatőr társulatok és bemutathatják tehetségüket mások előtt 

– mondta Szabó Mihály polgármester, hozzátéve: – Bízom abban, hogy idén is mindenki örömmel, kellemes élményekkel távozik majd. 

A beszédek után a palotási Kenderike Néptánccsoport vidám műsorát lehetett látni, majd Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója, őt követve pedig Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke lépett színpadra, megosztva ünnepélyes gondolataikat. A találkozón tiszteletét tette még többet között Máté Krisztián színész, rendező, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művésze, aki mentori tevékenységével rengeteg jó tanáccsal és instrukciókkal segítette a pajtaszínházi csoportokat előadásuk megvalósításában. 

Négy település társulata lépett fel

Az eseményen elsőként a ságújfalui Szent László Közösség adta elő a nagy sikerű Tűvé-tevők című darabot, amellyel a Nemzeti Színházban való debütálásuk óta számos helyre kaptak már meghívást. Fellépett a balassagyarmati Gyarmati Színkör, amely egy rendhagyó előadás keretein belül Rejtő Jenő két bohózatát mutatta be: A rézrúd és a Hercules bon-bon című darabokat.

Mint a találkozón is elmondták, a bujáki Rigófészek Társulat egy egészen hosszú, 70 perces színházi darabbal készült, Hámori István Péter Olvasópróba, avagy a jó nénikédet Szalachinyi című művét játszották el a nézőknek. Végül, de nem utolsó sorban, a házigazda Palotás, PaThalia pajtaszínházi csoportja Remenyik Zsigmond író Pokoli disznótor című darabját adta elő. A különleges rendezvényt a pajtaszínházi társulatok produkciói mellett a házigazda település amatőr előadóinak műsora is gazdagította: színpadra lépett a Palotási Őszirózsa Nyugdíjas Klub Nótaköre, Ambrus József Aranyosi Ervin: Te vagy a fény című költeményét szavalta el, illetve Kékesi József egyszemélyes színjátszással mutatta be a János Vitézt.

A programokat egy kerekasztal-beszélgetés is színesítette a pajtaszínházi mozgalom megalakulásáról, működéséről és a közösségekben betöltött szerepéről. 

Természet ihlette kiállítást nyitottak meg

– A Természetes fény című kiállítás magyar fotóművészek alkotásainak segítségével mutatja be az emberi beavatkozás hatásait környezetünkre és rávilágít felelősségünk, szerepvállalásunk fontosságára – fogalmazott Juhászné Kovács Felícia, Palotás júniusban megválasztott polgármestere, hozzátéve: – A kiállított műalkotások szépsége és harmóniája segít művészien szemléltetni és megértetni, hogy az emberiség elválaszthatatlanul a természethez tartozik, nincs emberi élet egészséges természeti környezet nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában