program

2020.01.23. 16:55

A ságújfalui Szent László Közösség képviseli Nógrádot a Nemzeti Színházban

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán január 25-én, szombaton. Idén a ságújfalui Szent László Közösséget érte az a megtiszteltetés, hogy képviselje Nógrád megyét ezen a színvonalas szakmai napon. A szereplők hosszú hónapok óta lelkesen készülnek a megmérettetésre, amelyen Illyés Gyula, Tűvé-tevők című parasztkomédiáját adják majd elő.

Gerhát Karina

Hetente egyszer-kétszer tartottak három-négy órás próbákat az amatőr színészek. Az előadásban tizenegy személy vállalt szerepet

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– A program keretében szűkebb hazánkat fogjuk képviselni a budapesti Nemzeti Színházban, amelyre az ország összes megyéjéből érkeznek majd amatőr előadók.

Illyés Gyula Tűvé-tevők című színdarabját Máté Krisztián rendezőnk javaslatára választottuk. A szerző ezt a parasztkomédiát 1953-ban írta, amelynek a címe is mutatja, hogy a szereplői egy kulcsfontosságú tárgyat, vagyis egy tűt keresnek. Azt, hogy megtalálják-e, csak a színdarab végén derül ki – mondta portálunknak Dénes Katalin. A Szent László Közösség vezetője hozzátette: az előadásban 11 személy vállalt szerepet, akik között nyolc nő és három férfi található.

Hetente egyszer-kétszer tartottak három-négy órás próbákat az amatőr színészek. Az előadásban tizenegy személy vállalt szerepet
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Máté Krisztiánnal, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészével és rendezőjével tavaly augusztusban találkoztunk először. A tényleges próbák a színdarab kiválasztása után, szeptemberben kezdődtek meg. Ezt követően heti egyszer-kétszer jöttünk össze, a közös együttlétek kezdetben három, majd négy órán keresztül tartottak – tudtuk meg a közösség vezetőjétől. Dénes Katalin azt is elmondta portálunknak, hogyan is esett a választás a Szent László Közösségre.

– Tavaly közművelődési és közönségkapcsolati szakember végzettséget szereztem Salgótarjánban, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága szervezésében.

A tanfolyam végén nagy meglepetésemre odajött hozzám Máté Lászlóné, a Nógrád megyei igazgatóság vezetője, és megkérdezte, hogy a Szent László Közösség elvállalja-e az ötödik Pajtaszínházi Programban való részvételt. Ezt követően pedig ismertette velem a feltételeket, illetve az egész folyamatot. Mindezek után habozás nélkül igent mondtam. A második meglepetés a szeretett nagycsaládomat érte, amikor elmondtam nekik, hogy milyen komoly jelentőségű felkérést kaptunk.

Megtiszteltetés számunkra, hogy január 25-én mi képviselhetjük Nógrád megyét ezen a színvonalas szakmai napon – hangsúlyozta Dénes Katalin.

Köszönő szavak

– A Szent László Közösség nevében köszönetemet szeretném kifejezni Máté Krisztián rendezőnknek, aki tudása színe-javát átadva tanított bennünket. Hálával tartozunk Máté Lászlóné, mentorunknak is, aki mindenben mellettünk állt. Nem mehetünk el szó nélkül Szentes Attila, a helyi polgármester, és a ságújfalui önkormányzat mellett sem, akik szívükön viselik amatőr színjátszó közösségünk sorsát. Köszönet illeti Morgenstern Imrét, és munkatársait, Juhos Edina Évát, valamint Szikszainé Toldi Csillát, akik az előadás színre viteléhez nyújtottak segítséget – hangsúlyozta Dénes Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában