Eltűntek nyomában: Vega egyre ügyesebb a nyomkövetésben (videó)

Sikeres munkakutya vizsgáknak örülhettek a napokban a Cserhát Mentőkutyás Egyesületnél. Tizenegy eb teljesítette a kihívásokat, köztük Vega is. Ő az a mentett kiskutya, akit közel két évvel ezelőtt Komkáné Balcza Tünde salgótarjáni otthonába fogadott.

Palchuber Kinga

A Cserhát Különleges Mentőcsoport minap Facebook-oldalán közölte, hogy tagjaik ismét sikeres munkakutya vizsgákat tettek. Mint írták, tizenegy kutya vizsgázott különböző szakterületeken, a legmagasabb szintű – FH-2 és FH-1 – nyomkövetésben, de a kísérőkutya vizsgán – BH és emelt BH szinten –, valamint IGP-1 és IGP-3 szinteken is bizonyítottak a négylábúak és gazdáik. Több kitűnő munka is született a feladatokban.

Vega, mentőkutya
Vega sikeres munkakutya vizsgát tett
Forrás: Facebook/Cserhát Különleges Mentőcsoport

Hozzátették, hogy a bírálatokat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségétől (MEOESZ) delegált bíró, P.Szabó Béla végezte. Az egyesület hálás a korrekt bírálatért, a segítői munkákért, valamint a támogatóik önzetlen felajánlásaiért. Utóbbinak köszönhető ugyanis, hogy a rendezvény megvalósulhatott.

Vega rengeteget fejlődött a keresésben

Mint arról portálunkon már beszámoltunk: közel két éve, hogy Komkáné Balcza Tünde salgótarjáni otthonába fogadott egy magára hagyott, legyengült kiskutyát. Ő maga sem gondolta akkor, hogy a Borsodból érkező, aprócska jövevény egyszer talán eltűnt emberek életét mentheti meg. Pedig az elmúlt időszak tréningjei egyre inkább azt bizonyítják, hogy Vegára még nagy feladatok várhatnak. Ezt pedig alátámasztja az a tény, hogy a fentebb említett nyomkövető vizsgán – FH-1 szinten – Vega százból 85 pontot ért el, ezzel pedig még közelebb került ahhoz, hogy a jövőben a profi mentőkutyák sorába léphessen.

Vega gazdája elmondta portálunknak, hogy minden hozzákerülő négylábút próbál trükkökkel nevelgetni és szocializálni, így a borsodi jövevényt is egyből elkezdte alapvető feladatokra tanítgatni. 

– Szinte egyből fogékony volt a trükkökre, láttam a szemében egyfajta csillogást. A gazdikereső posztokat végül nem is tettem ki, egy hang belül azt súgta, hogy vele még dolgom van…

 – mesélte, azzal folytatva, hogy Vega nevét az ötödik legfényesebbnek látszó csillagról kapta. Mintha gazdája már akkor érezte volna, hogy a német juhászkutya keverék egyszer fontosabb feladatokra lesz hivatott. Kezdetben a páros Budapesten kezdett el tréningekre járni, jelenleg pedig a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagjaként gyakorolnak minden szombaton. Tünde szerint e csapat, Juhász Zoltán elnökkel az élen minden segítséget megad a további fejlődéshez.

Az első éles bevetésen is részt vettek

Portálunk is megírta, hogy a Cserhát Különleges Mentőcsoport a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság TIK ügyeletétől a közelmúltban riasztást kapott. Eltűnt a berceli szociális otthon egyik betege, az ő nyomába eredtek. Nyolc fővel, négy mentőkutyával, valamint quaddal, terepjáróval és drónnal segítették a rendőrjárőröket, polgárőröket és helyi segítőket a kutatásban. Az eltűntet Bercel határában mezítláb, de életben sikerült megtalálni. Ezzel a sikeres kereséssel pedig megvolt Vega és Tünde első éles bevetése is. Valószínűleg nem most hallottunk utoljára Vega sikereiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában