NAV ellenőrzés

2 órája

Így buktak le a bérelt autókkal trükköző cégek

Saját magukat buktatták le azok a cégek, amelyek bérelt autóik áfájával trükköztek. Az autópályák kamerarendszerei mindent látnak, és könnyen cáfolták a céges útnyilvántartás hamis adatait. A NAV ellenőrei feltárták az eltéréseket, a cégek befizették az elmaradt áfát.

Nool.hu

"Olyan vállalkozásokat vizsgáltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei, ahol a bérelt gépkocsik üzemeltetésének áfáját szinte teljes egészében levonták a bevallásban. Ez lehetséges, de útnyilvántartással kell bizonyítani, hogy az autót csak üzleti célra használják. Ha nincs útnyilvántartás, az üzemeltetés áfájának felét lehet levonni." – tájékoztatta portálunkat  NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

NAV, autópálya, bérelt autó
Az autópályák kamerái buktatták le a bérelt autókkal trükköző cégeket
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Bérelt autóik áfájával trükköztek

A közleményből kiderült, hogy a vizsgált három cégből kettő 100, egy 90 százalékban érvényesítette az áfalevonást. A NAV-ellenőrök az autópályák kamerafelvételeit hívták segítségül, hogy ellenőrizzék a leadott útnyilvántartásokat. Hamar kiderült, hogy az autók másképp mozogtak a valóságban, mint amit a papírok állítottak.

"Nehezen magyarázható volt például az az eset, amikor 2022-ben, egy nyári napon a céges autó papíron Tiszaújvárosból Sopronba közlekedett, de a kamerákon az látszott, hogy az M3-as, és az M7-es autópályán haladva elhagyta Magyarországot. Egy héttel később ugyanezen az útvonalon érkezett vissza. Az ellenőrzés a három cég levonható adóját összesen több mint hárommillió forinttal csökkentette. A magukat lebuktató vállalkozások nem vitatták a megállapításokat, és befizették a különbözetet." – részletezte az ügy végkimenetelét az adóhatóság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában