Erdei Iránytű Program

3 órája

Erdei iránytű mutatott utat a nógrádi diákoknak

Az Erdei Iránytű Program része korunk legnagyobb, zöld szemléletformáló kezdeményezésének, az Erdő Programnak. A programban hátrányos helyzetű települések iskoláinak 1-8. osztályos tanulói érkeznek egynapos erdőpedagógiai foglalkozásokra az erdei iskolákba.

Lászlók Judit

Az Ipoly Erdő Zrt. a kemencei Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola szolgáltatásaival kapcsolódik a programhoz. A társaság ezzel kapcsolatban a honlapján közölt interjút a Pesek Gézáné Beátával, a Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola vezetőjével. Az interjúban Pesek Gézáné Beáta elmondta, hogy a program által Nógrád vármegye hátrányos helyzetű településeinek iskoláit célozták meg. 

erdei iskola, erdei iránytű
Az Erdei Iránytű Programnak köszönhetően jó élményeket szereztek a nógrádi diákok
Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

„Az első lépés a kapcsolatfelvétel volt, az OEE kezdeményezésével. Mivel a falvak iskoláihoz sok esetben nehézkesen jutnak el az információk, a kommunikációra igyekeztünk a magunk eszközeivel is rásegíteni. Levelet írtam a bevonható iskolák vezetőinek, illetve személyesen is felhívtam, tájékoztattam több intézmény vezetőjét. Így hat iskolát sikerült bevonzanunk, ami hat turnus látogatásához vezetett – közölte Pesek Gézáné Beáta, aki ezt követően beszélt arról is a társaságnak, hogy hány gyermek vehetett részt a programon. 

„A hat egynapos látogatáson alkalmanként 30 gyermeket és három pedagógust fogadtunk, közöttük alsó és felső tagozatosokat egyaránt. A partner települések a széles Nógrád megyét képviselték, Dejtártól Endrefalván át egészen Héhalomig. Összesen 193 fő járt nálunk, a kísérő pedagógusokkal együtt” – mondta az erdészeti iskola vezetője. 

Hozzátette: „A program fontos eleme, hogy olyan gyermekek is bevonódhattak, akik telephelyű iskolákban tanulnak, s amely iskolák alacsony létszámuk miatt nem pályázhatnak az „Iskolában az Erdő Programra” például.”

Az Erdei Iránytű Programban vettek részt a diákok

Az interjúban Pesek Gézána Beáta kitért arra is, hogy hogyan zajlott az egynapos erdőpedagógiai foglalkozás. Mint azt megtudtuk, az iskolákból a gyerekek aznap már reggel 8 órakor elindultak Kemencére. Majd a reggeli és a kemencei kisvonat kipróbálása után, után a Csarnavölgyi Fekete-kútnál ismerkedhettek a forrásfoglalás fogalmával, a Börzsöny vízrajzával. 

Aztán a Kemence-völgy bejáratánál az Erdész Emlékhelynél tisztelegtek az erdőn munka közben elhunytak előtt, majd az ott felállított ortofotós tábla segítségével tájékozódtak a Börzsöny környezetében. Ezután felmentek a Börzsönyi Szintezési főalapponthoz, ahol a műszer működéséről, a tengerszint feletti magasság méréséről esett szó. A Múzeumvasút végállomásán a lóvasúttól napjainkig ívelő erdei vasúttörténeti áttekintést adtak. Az ebédet Bernecebarátiban, az Erdei Iskola ebédlőjében szolgálták fel. 

Ajándékot kaptak

Az ezt követő előadások pedig leginkább a Börzsöny állatvilágáról szóltak. A gyermekek délutáni programként a kézműves foglalkozást is választhatták. Az ennek során elkészített termékeket a gyermekek megkapták ajándékba, illetve búcsúzáskor minden gyermek és pedagógus kapott egy a program logójával ellátott bögrét is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában