Felhívás

2 órája

Többtucatnyi lakás gyulladt ki idén Nógrád-szerte

Tudatossággal és figyelmességgel meg lehet előzni a lakástüzeket – hívta fel a figyelmet Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A statiszták alapján a legtöbb lakástűz oka a nyílt láng használata, elektromos hiba, fűtőberendezések meghibásodása, főzés, vagy dohányzás.

Nagy Orsolya

Idén eddig 126 lakástűz keletkezett szűkebb hazánkban. Az ilyen jellegű esetek megelőzése érdekében érdemes odafigyelni otthonunkban. – A lakásokban a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodásából eredő tüzek nagy számban fordulnak elő. Fontos, hogy az elektromos hősugárzót, vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag ne érjen hozzá, továbbá az éghető anyag kellő távolságban legyen a fűtőtestektől elhelyezve. Emellett alapszabály, hogy a tüzelő- és fűtőberendezéseket soha ne használjuk ruhaszárításra – hangsúlyozta Kapás Márton. 

lakástűz
A lakástűz egyik leggyakoribb oka a benti dohányzás
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Archív Nool/Illusztráció

Hozzátette: amennyiben szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel fűtik fel otthonukat, a keletkezett hamut mindig egy fémedénybe kell tenni és, azt egy nem éghető fedővel letakarni. Előfordult már, hogy a hamuban megmaradt parázs meggyújtotta az éghető edényt, amiben tárolták, és a tűz átterjedt a ház többi részére is.

Könnyen életet követelhet a lakástűz

A szóvivő arra is kitért, hogy az elektromos hálózatokat a lakók gyakran túlterhelik több, nagy fogyasztású eszköz egy időben történő használatával. A túlterhelés ellen az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával lehet a legjobban védekezni.

– A főzés is lehet veszélyes, számos esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek. Ez tilos! A forró, lángoló olaj hatására a vízből szinte azonnal gőz keletkezik, amely robbanásszerűen „kivetődik” az edényből. Az égő olaj pillanatok alatt lángra lobbantja a konyha berendezési tárgyait és nagyon súlyos sérülést okozhat a közelében állóknak. Ezért az ilyen esetek során a helyes megoldás, hogy egy fedővel kell letakarni az edényt, el kell zárni az alatta lévő hőforrást és ki kell várni, amíg a tűz magától elalszik – figyelmeztet a szóvivő.

Mint mondta, további veszélyforrást jelent a zárt térben történő cigarettázás is. Az ágyban, vagy fotelben nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy lehulló parázs éghető anyagra eshet, ami gyorsan meggyújthatja a környező berendezési tárgyakat.

Érdemes füstérzékelőt beszerezni

A katasztrófavédelem szóvivője arra is kitért, hogy a leggyakrabban nem is a lángok okoznak tragédiát, hanem az égés során felszabaduló füst. Már egy néhány négyzetcentiméter nagyságú területű tűz is elegendő ahhoz, hogy annyi füst keletkezzen, ami mérgezést okoz.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes tehát füstérzékelőt beszerezni. Ezek az eszközök néhány ezer forintért megvásárolhatók, és adott esetben életet menthetnek. Már a tűz kezdeti szakaszában ugyanis hangos sípolással jeleznek, így az otthon tartózkodók még saját erejükből képesek megfékezni a lángokat és korábban tudják értesíteni a tűzoltókat. Minél hamarabb érkezik a jelzés, a lánglovagok annál több értéket tudnak megmenteni.

Ezen túlmenően ajánlott beszerezni egy tűzoltó készüléket is. A kisebb tüzek eloltására elég a két kilogrammos porral oltó, vagy a két literes habbal oltó készülék. Gyerekek és idősek számára, akiknek nehézséget okoz a pár kilogrammos készülék felemelése, egy tűzoltó spray is megfelelő választás. A lángok oltásával pedig csak addig szabad próbálkozni, ameddig ez nem veszélyezteti a saját testi épségünket. Fontos, hogy baj esetén, azonnal értesíteni kell a 112-es segélyhívó számot.

Az elmúlt napokban több lakástűz is keletkezett

Cserhátsurányban például egy egy harminckét négyzetméteres alapterületű parasztház gyulladt ki. A balassagyarmati és a berceli hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai négy vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Mivel az ingatlan lakhatatlanná vált, lakóját ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt az eset során.

Egy másik alkalommal tűz ütött ki egy Tulipán utcai családi házban Nógrádban. A kétszintes épület földszinti garázsában egy hosszabbító gyulladt ki. A hő hatására a házban üzemelő napelem rendszer egyik kábele is megsérült. A lángokat a lakók a tűzoltók kiérkezéséig eloltották. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították, majd átszellőztették a füsttel telítődött épületet. A ház három lakóját ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés itt sem történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában