Szüreti és búcsú

2 órája

Így ünnepelték Szent Mihály napját Varsányban (fotók)

A Szent Mihály napját – szüreti vigassággal egybekötve – immár évtizedek óta ünneplik Varsányban. Idén is látványos palóc búcsút tartottak a településen.

Lászlók Judit

A község védőszentje Szent Mihály, így a hagyományokhoz hűen Mihály-naphoz, azaz szeptember 29-hez legközelebb eső vasárnapon tartják meg évről évre a rendezvényt. A jeles alkalomra ezúttal napra pontosan kerülhetett sor, amely ezúttal is számos érdeklődőt vonzott. 

Szent Mihály
Szent Mihály napján tartottak búcsút és szüreti mulatságot
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Szent Mihály, a község védőszentje

A hagyományokhoz hűen a palóc búcsú ünnepi szentmisével kezdődött a varsányi római katolikus templomban. Ezután megtartották a hagyományőrző szüreti felvonulást a szokásos útvonalon, amelyen hagyományőrző csoportok, lovasok, szőlős kosarat cipelő lányok, hintók és muzsikusok is közreműködtek. A program a helyi szabadidőparkban folytatódott, ahol Kanyó Judit polgármester köszöntője után színpadi műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek. Helyszíni fotóinkról is árad a jókedv!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában