Nool.hu videó

2024.08.28. 13:53

Vihar: óriási károkat hagyott maga után a légzuhatag (videó)

Mint arról portálunkon korábban beszámoltunk kedd este tombolt a vihar Nyugat-Nógrádban. Az erős szél fákat csavart ki, vezetékeket szakított le. Vármegyénkben Balassagyarmaton okozott jelentős károkat a vihar. A városban már a reggeli órákban megkezdték a közterületek és a közintézmények kárfelmérését, azonban a vihar okozta károk helyreállítása több napig is eltarthat.

Lászlók Judit

A károk felmérése és helyreállítása folyamatos Balassagyarmaton 

Vihar: óriási károk
Mintegy hatvan fa sérült meg Balassagyarmaton, óriási károkat okozott a vihar
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Leszakadt elektromos vezetékek, áramszünet, elhagyott rendszámtáblák, kidőlt fák és letört gallyak. Ezek jellemezték Balassagyarmatot a kedd esti vihar után, amelynek során 44 milliméter csapadék esett rövid idő alatt, valamint helyenként 70-90 kilométer/óra közötti széllökések és borsószemnyi nagyságú jég is kísértek. A városban már szerda reggel megkezdődött a közterületek és a közintézmények kárfelmérése a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (GAMESZ) közreműködésével.

Zábrádi József, az önkormányzat Településfejlesztési, Városüzemeltetési, Vagyongazdálkodási és Hatósági Osztályának osztályvezetője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a vihar okozta károk a fél várost érintik.

A károk elhárítása több napig is eltarthat

– A közterületeken nagyjából 50-60 fa dőlhetett ki vagy sérült meg. Jelenleg az Ady Endre úton, a Dózsa György úton, az Ipolypart úton és a Hunyadi lakótelepen látnak el feladatokat a GAMESZ munkatársai. A legnagyobb károkat a Dózsa György út és az Ipolypart út környéke, valamint az Ady Endre út térsége szenvedte el, ahol leginkább a fakidőlések és az ágak letörése okozott gondot – mondta Zábrádi József, aki szerint a károk elhárítása több napot is igénybe vesz majd, illetve annak mértékét is csak napok múlva tudják megmondani.

Az osztályvezető kiemelte továbbá, hogy a munkálatokban a GAMESZ összes mozgatható munkatársa részt vesz, illetve a balesetveszélyes feladatokban a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai nyújtanak segítséget.

Szünetel a távközlési szolgáltatások egy része a városban

Portálunkon korábban már beszámoltunk arról, hogy a balassagyarmati kórház főépületének tetőszerkezetében is kár keletkezett, az épület belső oldalán egy bádoglemez lógott, de a tűzoltóság balassagyarmati kirendeltségében is okozott károkat a vihar. Emellett úgy tudjuk, hogy több épületet, társasházat és járművet is megrongált a vihar. Továbbá szünetel a távközlési szolgáltatások egy része a városban, ugyanis a légkábel nyomvonalán az Ipolypart utcában több helyen dőlt rá fa, vagy szakadt rá nehéz gally az egyik szolgáltató fővezetékére, valamint egy helyen a tartóoszlop is eltört. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában