Digitália

13 órája

A megnémult képviselő helyett mesterséges intelligencia szólalt fel a parlamentben

A tajvani törvényhozásban Chen Ching-Hui – képzettsége szerint orvos – törvényhozónak szokatlan kihívással kellett szembenéznie. Néhány órával fontos, 30 perces beszéde előtt hangszálödéma miatt átmenetileg elvesztette a hangját.

MW

Forrás: X

Nem mondta le a beszédet, hanem segítséget kért. A helyzet megoldására az ElevenLabs hangklónozási technológiájához fordult. Korábbi beszédeinek felhasználásával a program néhány óra alatt, még az ülés előtt létrehozta azt a hangot, amely tökéletes másolata Chen természetes beszédének: megőrzi hangjának minden jellegzetességét, egyediségét.

Mindez nem valami öncélú technológiai játék volt. A tajvani parlamenti szabályzat előírja, hogy a nyilatkozatokat a hivatalos naplókba felvegyék, azokat egy képviselőnek élő szóban, hangosan ki kell mondania. Az előre felvett beszédek nem számítanak.

Az alábbi videón is láthatóan leesett a miniszterelnök álla, amikor meghallotta Chen Ching-Hui hangját, miközben a képviselőnő ajka nem mozdult.

A mesterséges intelligencia jól beszélt: a képviselőnek sikerült megszereznie a parlament elnökének és a miniszterelnöknek a jóváhagyását.

Az ElevenLabs képességeit mi is próbára tehetjük bármilyen szoftver telepítése nélkül, élőben. Ide kattintva a weboldalukon található ablakba tetszés szerinti nyelvű, akár magyar szöveget is beírhatunk – ékezetes betű nem akadály –, és a program azonnal felolvassa.

Az AI jövője a tajvani parlamentben

Az úttörő lépés érdekes vitákat indított el a mesterséges intelligencia további alkalmazásáról parlamenti eljárásokban. Jelenleg a jogalkotóknak soronként fel kell olvasniuk a hosszú törvényjavaslatokat, hogy biztosan hivatalossá váljanak. Ehhez képest most fontolgatják ennek az unalmas folyamatnak az automatizálását.

Akad, aki ezt az emberi és mesterséges intelligencia együttműködés kiváló példájának tekinti, miszerint látható, „a technológia támogatja a demokratikus folyamatokat, nem pedig helyettesíti azokat”.

Nem mindenki örül

Nemrégiben, 93 éves korában hunyt el a Csillagok háborújában Darth Vader hangját kölcsönző James Earl Jones: ő még a halála előtt, 91 évesen átadta hangjának jogait a Respeecher mesterséges intelligencia startupnak, hogy tetszés szerint klónozzák és jövőbeni filmekben szerepeltessék az „élő” hangját. Így döntött a megidősödött Mark Hamill is, hogy a technikával élve ifjú Luke Skywalkerként szólaltathassa meg a Lucasfilm.

A Respeecher természetesen tisztában van vele, hogy a technológia jelentős biztonsági és szerzői jogi problémákat okozhat, hiszen bárkinek a hangját képes létrehozni rögzített mintákból. A vállalat etikai nyilatkozata szerint a cég „nem engedélyezi technológiájuk megtévesztő felhasználását”, és „nem használ hangokat engedély nélkül, ha ezzel befolyásolja az alany magánéletét vagy megélhetési képességét”.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom egyébként épp most, szeptember 17-én írt alá két törvényjavaslatot, amelyek elfogadásuk esetén megvédik a színészeket attól, hogy hangjukat-képmásukat mesterséges intelligenciával előállított digitális replikákkal szimulálják.

Megtiltanák, hogy egy művész vagy bármilyen előadó digitális változatát használják a valódi emberi szereplő felkérése helyett – kivéve, ha az illető pontosan tudja, hogy mire és miként használják a klónját. Ha meghal, a szórakoztatóipari cégeknek engedélyt kell kérniük a családjuktól vagy a hagyatékuk gondozójától, mielőtt elkészítenének vagy terjesztenének egy „digitális másolatot”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!