Nool.hu videó

22 órája

Elrajtoltak a foglalkozások a salgótarjáni Digitális Közösségi Alkotóműhelyben (fotók, videó)

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Digitális Közösségi Alkotóműhelye az NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium átalakítása idején is működik. Az általános iskolások kézügyességét fejlesztő és iskolaválasztását segítő első műhelynapi foglalkozásokat szerdán tartották meg az egyik salgótarjáni diákcsoportnak.

Veres Edina

A tanév elejével a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Digitális Közösségi Alkotóműhelyében is felpezsdül az élet, így az általános iskolásoknak szervezett foglalkozások is elindultak. Mint arról portálunk már beszámolt, a Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézménye egy 6,222 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően felújításon esik át, a beruházás munkálatai pedig hamarosan elkezdődnek. Emiatt a 2024/2025-ös tanévet a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal szomszédos kollégiumban kezdték már el az iskola technikus tanulói, de mellettük a szakképzősök több közismereti óráját, valamint a műhelyiskolában tanulók óráinak egy részét is ott tartják meg.

Az első műhelynapi foglalkozást szerdán tartották meg az egyik salgótarjáni diákcsoportnak
Az első műhelynapi foglalkozást szerdán tartották meg az egyik salgótarjáni diákcsoportnak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

A szakképzési centrum portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint, a Borbély Lajos nevét viselő szakképző intézmény Csokonai úti telephelyén kialakított speciális oktatási tér azonban továbbra is fogadja a tanulókat. Mint írták: a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a legkorszerűbb eszközök segítségével ismerhető meg a robotika, a 3D nyomtatás, a lézervágás, a CNC megmunkálása, a számítógép-vezérelt varrás vagy a fa- és fémmegmunkálás.

A foglalkozások során megannyi ismerettel gazdagodhatnak a diákok

„Az NVSzC oktatói a hetedik és a nyolcadik osztályos diákok mellett akár alsóbb évfolyamosokat is szívesen kalauzolnak a szakmák világában. A kétkezi ügyesség és műveltség fejlesztésére a digitális közösségi alkotópedagógia módszerivel, játékos formában vonják be a tanulókat az alkotófolyamatokba” – olvashatók Tőzsérné Fenyvesi Tímeának, az alkotóműhely szakmai vezetőjének szavai a közleményben. Ezekből az is kiderült: az érdeklődő tanulók az elektromos működésű fonalfűrészek használatán át a programozó szekcióban végzett számítógépes tevékenységig sok területen gazdagodhatnak ismeretekkel a Digitális Közösségi Alkotóműhely területén.

Az NVSzC tájékoztatásában arra is rámutattak, hogy az előre bejelentkezett diákcsapatok számára minden hónap harmadik szerdáján szervezik meg a műhelynapot. A programok – órarendszerűen – 9 és 13 óra között zajlanak, azonban igény szerint ettől eltérő időpontban is fogadják a pedagógussal érkező fiatalokat az iskola- és pályaválasztásban is segítséget nyújtó foglalkozásokra. Az idei tanév első nyitott napját szerdán tartották meg, amelyen a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának 14 nyolcadik osztályos tanulója és két kísérőjük vett részt.

A tanulócsapat az NVSzC Digitális Közösségi Alkotóműhelyében kipróbálta a 3D nyomtatást és a lézervágó gépet. Készítettek madáretetőt, varrtak szív alakú kispárnát, illetve papírzsebkendő tartót. Izgalmas és a gyerekek körében népszerű foglalkozást tartottak az elektronika műhely-szigeten is, ahol a bátrabbak a forrasztást is kipróbálhatták, illetve kis névtáblákat készítettek nagy gondossággal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában