Nool.hu videó

22 órája

Kilépett medréből a Duna (videó)

Országszerte mára már több településen is kilépett medréből a Duna. Vácnál, Verőcénél, Dunakeszinél és Nagymarosnál is elöntötte a közeli járdákat és utcákat. Nógrádi szakemberek is segédkeznek a védekezésben.

Lukács Zsófia

Fokozatosan érte el a kiugró árhullám hazánkat, amelyre több mint 10 éve nem volt példa a Duna vízgyűjtő területén. Mint arról korábban beszámoltunk: ugyan a Boris ciklon már átvonult hazánk térsége felett, de az árvízi védekezés még javában zajlik. Nógrádban egy folyó vagy patak miatt sincs árvízhelyzet, ugyanakkor a nógrádi vízügyi szakemberek is segédkeznek a védekezés munkálataiban.

Országszerte mára már több településen is kilépett medréből a Duna.
Országszerte mára már több településen is kilépett medréből a Duna
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összefoglalója alapján csapadék-utánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, ennek ellenére az árvízi védekezésben résztvevők számára egyre több a feladat. Habár szűkebb hazánk területén is nagy mennyiségű eső esett, az Ipoly folyó nem lépett ki a medréből, azonban Ipolytarnócnál elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a vízszint emelkedése miatt. Balla Mihály országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az évtizedes tapasztalat az, hogy a Duna áradása visszaduzzasztja az Ipolyt, ezért készenlétben vannak az érintett települések. Várják továbbá az önkéntesek jelentkezését is az Ipoly-mente és Szob térségébe.

A képviselő az Ipoly folyó aktuális helyzetével kapcsolatban is tájékoztatást adott: „A hírek és a jelentések szerint annak ellenére, hogy sok a csapadék, az Ipoly még csendes. Tájékozódtam az Ipoly-menti polgármesterektől és a katasztrófavédelmi szakemberektől, hogy az Ipoly-mentén mekkora a vízállás. Jelenleg nincs sehol rendkívüli helyzet, bízom benne, hogy ez így is marad.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában