Erasmus+

4 órája

Külföldi szakmai gyakorlat teljesítését igazoló bizonyítványokat adtak át Salgótarjánban

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) ismét sikerrel szerepelt az Erasmus+ programban. Idén az NVSzC intézményeiben tanuló 64 diák gyarapodhatott külföldi szakmai gyakorlat során ismeretekkel, valamint 28 ott dolgozó munkatárs bővíthette tudását a mobilitások segítségével. A résztvevők közül Salgótarjánban 16 fiatal, valamint 15 felnőtt vehette át Europass bizonyítványát a napokban.

Veres Edina

A külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét biztosító Erasmus+ programmal kapcsolatos zárórendezvényt tartott a napokban a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC). Az eseménynek az NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kissomlyó úti intézményegysége adott otthont. A program során elsőként Fekete Zsoltné, a Borbély iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, akikhez ezt követően Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója szólt.

Külföldi szakmai gyakorlat
Külföldi szakmai gyakorlat bizonyítványait adták át a diákoknak Salgótarjánban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A főigazgató portálunk érdeklődésére kifejtette, hogy ismét sikerese zajlott náluk az Erasmus+ program, hiszen tavaly június 1. és idén augusztus 31. között, összesen 208 euró pályázati forrásból 64 tanuló – váltásban – 20 kísérő tanárral, valamint 28 munkatárs bővíthette szakmai ismereteit az országhatáron kívül.

A diákok személyiségbeli kompetenciája is fejlődött külföldön

A diákok 17 szakmát érintően gyarapíthatták tudásukat a – kísérőoktatóik felügyelete mellett – Ausztriában, Lengyelországban, Cipruson, Spanyolországban és Görögországban töltött külföldi szakmai gyakorlat során.

– A diákok sok technikai ismerettel gazdagodtak, megfigyelték és elsajátították a helyi munkafolyamatokat, majd összegyűjtötték a hasonlóságokat és különbségeket. Számos személyiségbeli kompetenciájuk fejlődött, így például önállóbbak lettek, elsajátították, hogy miként lehet csapatban dolgozni, illetve felelősséget vállalni a munkájuk és tetteik miatt – fejtette ki Baranyi Zoltán, azt is hozzátéve, hogy a fiatalok a szakmai tapasztalatszerzésen túl az adott országok kultúráját, sajátosságait, hagyományait is megismerhették.

A főigazgató arra is rámutatott, hogy a pályázat keretében az NVSzC 28 munkatársa utazott tudásbővítés céljából külföldre, így:

  • Olaszországba,
  • Németországba,
  • Észtországba vagy épp 
  • Írországba

A felnőttek egyfelől átfogóbb képet szerezhettek az adott országban zajló szakképzésről, de megismerték a helyi sajátosságokat, illetve tanulmányozták a jó gyakorlatokat is, amelyeket itthon beépíthetnek a saját oktatási módszereikbe, munkájukba. A szakképzési centrum kollégái a szakmai ismereteik bővítése mellett lehetőséget kaptak a helyi és nemzetközi kapcsolatok megerősítésére.

Beszámoltak élményeikről, tapasztalataikról

Baranyi Zoltán főigazgató tájékoztatása szerint az Erasmus+ program keretein belül további egy személy kurzust teljesített, valamint a mobilitások szervezése során törekedtek a környezettudatos utazás megvalósítására, amely kezdeményezés összesen 16 résztvevőt érintett.

A zárórendezvény során két stromfeldes diák, azaz Bozó Nikolett építész, valamint Gulya Dorina informatikus tanuló számolt be a spanyolországi Córdoba városban eltöltött három hét alatt gyűjtött ismereteikről, élményeikről. A fiataloktól Vargáné Szentgyörgyi Réka vette át a szót és mutatta be beszámolóját, amely azokat a jó gyakorlatokat állította középpontba, amelyeket harmadmagával szerezhetett Dublinban az Erasmus+ munkatársi mobilitás program keretében.

Mindkét bemutatóban közös pontot jelentett az idegen nyelvi ismeretetek jelentősége, amely kompetenciában a külföldi szakmai gyakorlatok alatt mind az NVSzC tanulói, mind a munkatársai sokat fejlődtek.

Europass bizonyítvány igazolja a külföldi szakmai gyakorlat sikerét

A program zárásaként végül Baranyi Zoltán előbb a Salgótarjánban megjelent 4 borbélyos, valamint 12 stromfeldes diáknak adta át a külföldi szakmai gyakorlat teljesítését igazoló Europass bizonyítványt, majd ugyanezt 14 kollégájának is átnyújtotta. Legvégül pedig maga a főigazgató is átvette a dokumentumot, amelyet Fekete Zsoltné igazgató nyújtott át számára. A többi diák, illetve munkatárs jövő héten kapja majd meg az Erasmus+ programban való sikeres részvételről szóló tanúsítványt, Balassagyarmaton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában