Beruházás

2 órája

Korszerűsítés: mintegy 610 millió forintból újítják fel a salgótarjáni sportcsarnokot

Közel 610 millió forint támogatásból újul meg a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok – értesítette portálunkat közleményében a város önkormányzata. Az épület energetikai korszerűsítése egy TOP Plusz pályázat keretében 2025 nyarára valósulhat meg.

Sipos Nina Vivien

Mintegy 610 millió forintból újítják fel a sportcsarnokot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a közelmúltban arról tájékoztatott a közösségi oldalán, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) támogatásával elindulhat idén a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítése. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata az épület felújítására 609,93 millió forint támogatást nyert el még a tavalyi évben, idén pedig már el is kezdődhetnek a munkálatok.

Korszerűsítésre mintegy 610 millió jut
Korszerűsítés közben az épület. Mintegy 610 millió forint jut a sportcsarnokra
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Átfogó energetikai korszerűsítésen esik át a sportcsarnok

Salgótarján önkormányzata még 2022 novemberében támogatási kérelmet nyújtott be a Széchenyi Terv Plusz, Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében meghirdetett „Fenntartható energiahatékonyság” című felhívásra. A „Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítése” című pályázatra az önkormányzat Európai Uniós forrásból 609,93 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a tavalyi évben.

Az épület energetikai jellemzői a jelenleg hatályos követelményektől elmaradnak: a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége rossz, az energiaellátó rendszerek pedig részben elavultak. Korábbi fejlesztések már megvalósultak a sportcsarnokon, de átfogó energetikai korszerűsítésen ez idáig még nem esett át az épület. A régi, L alakú, két szintes épületrész, amelyben a sportlétesítményhez köthető kiegészítő helyiségek találhatóak, alapvetően nem került még felújításra. 

„Legégetőbb probléma, hogy a meglévő lapos tető vízszigetelése az évek során fokozatosan romlott, az elmúlt években is jelentős beázási problémák adódtak. A lapos tetőn és a homlokzaton hőszigetelés nem található, ami jelentős hőveszteséget okoz. A nyílászárókat korábban PVC szerkezetű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókra cserélték, ugyanakkor a korszerű követelménynek már ezek sem felelnek meg” – számolt be egy közleményben a városvezetés.  

Az épület jelentős részén a hőleadás radiátorokon történik, kivételt jelent a küzdőtér és a nézőtér, ahol a friss levegőt és a fűtést légtechnika rendszer biztosítja, ami mára szintén teljesen elavult, így cseréje szintén a pályázat során történik meg. Mindemellett a program kötelező elemként előírja az akadálymentesítést, tehát egy akadálymenetes mosdót, és akadálymentes útvonalat is kialakítanak majd.

2025-ben fejeződnek be a munkálatok 

A pályázatban foglaltak alapján a korszerűsítési folyamatot egy salgótarjáni épületfelújító és szigetelő cég már szeptember első hetében elkezdte. Az önkormányzat nyilatkozatában kiemelte: a kivitelezési munkálatok egy működő intézményt érintenek, tehát az energetikai fejlesztés során a kivitelezőnek folyamatosan biztosítani kell a működéshez szükséges és elengedhetetlen feltételeket, hiszen a Városi Sportcsarnok épületében a tervezett programokat, rendezvényeket, sporteseményeket változatlanul megrendezik. 

A városvezetés kéri a sportolókat, nézőket, hogy a felújítás egy éve alatt a kivitelező cég munkáját együttműködésükkel és megértésükkel segítsék, hogy egy korszerű, energiahatékony sportcsarnok álljon jövőre a város rendelkezésére. A projekt befejezésének várható időpontja 2025. június 30.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában