Nool.hu videó

2024.08.03. 12:46

Megemlékezés: sokan rótták le tiszteletüket az elhurcolt tarjáni ferencesek emléke előtt (fotók, videó)

Porciunkulai szentmisét mutattak be a napokban a salgótarjáni Szent József-templomban. A szertartás után a hívők megemlékezésen vettek részt, amely során lerótták tiszteletüket a 74 évvel ezelőtt elhurcolt salgótarjáni ferences rendi testvérek emléke előtt.

Veres Edina

Szép számú hívő gyűlt össze a napokban a salgótarjáni Szent József-templomban és hallgatta a porciunkulai szentmisét, majd vett részt a liturgia után a ferencesek elhurcolásának 74. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A megemlékezésen résztvevők elhelyezték koszorúikat, illetve meggyújtották mécseseiket az emléktáblánál
A megemlékezésen résztvevők elhelyezték koszorúikat, illetve meggyújtották mécseseiket az emléktáblánál
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A szentbeszédben P. Hermann Áron, a Ferences Világi Rend Fájdalmas Szűzanyáról nevezett közösségének lelki asszisztense az egybegyűlteknek felhívta a figyelmét arra, hogy a Porciunkula-búcsúnak milyen sok üzenete van. A szertartás után a megjelentek a templom falához vonultak, ahol a Salgótarjáni Városszépítő Egyesületnek köszönhetően 2010 óta tábla emlékeztet a történtekre: 1950. augusztus 1-re virradóra a kommunista diktatúra felszámolta a salgótarjáni ferencesek közösségét, a rend tagjait pedig internálta.

Megemlékezésen adóztak az elhurcolt ferences szerzetesek emléke előtt

Beszédében Varga András esperesplébános emlékeztette a résztvevőket, hogy a ferencesek annak idején úgy döntöttek, hogy eljönnek Salgótarján munkás városába, ahol igény volt arra, hogy legyen az emberek lelkének is otthona. Ezt követően egy 800 évvel ezelőtti eseményről szólt. Mint mondta: Szent Ferenc keze írását is őrzi 1224 szeptembere óta a cédula, amely Leó testvér további szavait is tartalmazza. Az atya ezután elmondta Assisi Szent Ferenc: A fölséges Isten dicsérete című imáját, amelyet Leó testvérre hagyott.

– Tizennégy évvel ezelőtt, 2010-ben állították ezt az emléktáblát a ferencesek elhurcolásának 60. évfordulója alkalmából. A tábla emlékezteti mindazokat, akik a templomba belépnek, hogy ott ferencesek voltak, és vannak, mert lelkület kérdése, hogy valaki ferences-e vagy sem – hangsúlyozta Varga András. A megjelentek végül elhelyezték koszorúikat, illetve meggyújtották mécseseiket az emléktáblánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában