Taxizás

20 órája

Női taxisofőr szeli az utakat Nógrád-szerte (fotók)

Ugyan 2024-et írunk, de még mindig elcsodálkozunk azon, ha női buszsofőrt, kamionsofőrt vagy villamosvezetőt látunk. Mostanság már nincsenek olyan „férfias” foglalkozások, amelyeket ne végezhetne egy nő, ezt pedig csak megerősíti az a tény, hogy már a hölgyek is beülnek a taxiba a kormány mögé. Portálunk munkatársa Czene Hédivel, Nógrád vármegye első női taxisofőrjével beszélgetett.

Sipos Nina Vivien

Manapság már nemigen lepődünk meg azon, ha Budapesten női buszsofőrt vagy villamosvezetőt látunk, de talán arra már csodálkozva felvonjuk a szemöldökünket, ha vidéken találkozunk egy hölggyel, aki félelem nélkül taxizik és furikázza az utasokat nulla-huszonnégyben. Szeptembertől nézhetnek ám nagyot az emberek Nógrád-szerte, hiszen hivatalosan is szolgálatba állt vármegyénk első női taxisofőrje, Czene Hédi, aki elhunyt férje vállalkozását, a Czene Taxit viszi tovább.

Czene Hédi, Nógrád vármegye első női taxisofőrje
Czene Hédi, Nógrád vármegye első női taxisofőrje
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hédi lett az első női taxisofőr Nógrádban

Lassan már három éve annak, hogy Czene Zoltán, Salgótarján berkein belül jól ismert taxisofőr tragikus hirtelenséggel elhunyt. A Czene Taxi vállalkozást a semmiből ő maga építette fel még az 1990-es években, s több mint harminc esztendőn keresztül űzte is az ipart. Felesége, Czene Hédi ő általa látott bele a taxizás világába, így szinte minden szakmai tudását férjétől tanulta el.

– Amikor a férjem meghalt, akkor még nem gondoltam, hogy én majd ezt csinálom helyette. Egy idő után viszont az ismerősök és a barátok, akik közel álltak hozzánk biztattak, hogy valahogy muszáj lesz folytatnom, hiszen nem hagyhatom veszni mindazt, amit ő 33 év alatt felépített – fogalmazott Hédi.

Hozzátette: sokáig nem kezdett bele a taxizásba, azonban 2023 tavaszán végül eldöntötte, hogy ideje nekiállni a tanulásnak. Portálunknak elmondta, hogy számos megpróbáltatáson, nehézségen és szigorú vizsgán kellett megfelelnie ahhoz, hogy idén elvégezhesse a taxisofőr képzést, de szerinte megérte a sok-sok fáradtság. Immár augusztus vége óta dolgozik főállású taxisként Czene Hédi, aki fáradhatatlanul viszi tovább a családi vállalkozást, amelyet a fia is ki szeretne majd tanulni.

– Ahogy a férjem tette, úgy én is nulla-huszonnégyben vállaltam most a taxizást. Próbálok hű maradni ahhoz, amit ő csinált. Szeretnék én is elérhető lenni az emberek számára nemcsak napközben, hanem éjszaka is, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor történik valami baj – emelte ki vármegyénk első női taxisa.

„Erre nem számítottam, hogy egy hölgy fog értem jönni”

A taxizás alapvetően egy olyan foglalkozás, amely során rengeteg emberrel ismerkedhet meg egy sofőr, és akár hasznos kapcsolatokat is kialakíthat ennek révén. Sokaknak éppen ez a tényező imponál, amikor hivatást választanak maguknak, illetve a vezetés szeretete is jó ok lehet arra, hogy végül megállapodjanak a taxizás mellett.

Kiderült, egész sokan meg szoktak lepődni rajta, hogy Hédi nőként be merte vállalni ezt a „férfias” szakmát és beült a volán mögé.

– „Nem félsz?” Ezt gyakran kérdezik tőlem az emberek, aztán pedig azt mondják, hogy vagány vagyok, ők nem mernék ezt utánam csinálni, és valószínűleg félnének is ettől – árulta el, majd így folytatta: – Volt nemrég például egy olyan eset, hogy egy kamionsofőr felhívott este 10 óra körül azzal, hogy szeretne kérni egy taxit, hogy eljusson Salgótarjánban egy dohánybolthoz. Na, ő meglepődött, hogy én mentem. Azt mondta, hogy „erre nem számítottam, hogy egy hölgy fog értem jönni, de ez nagyon tetszik!”

Kifejtette: emberfüggő, ki hogyan reagál egy női taxisra. Van, aki elcsodálkozik rajta, de amúgy tetszik neki, és van, aki eleve örül is a változatosságnak. Egy biztos, manapság igen nehéz olyan pályát találni, amit ne végezhetne ugyanolyan jól egy nő, mint egy férfi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában