Iskola

19 órája

Rendelet szabályozza a tanárok mobilhasználatát is

Egy újabb rendelet jelent meg szeptember elején a Magyar Közlönyben, amely a diákok után a pedagógusok mobilhasználatát szabályozza. A pedagógusok a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt csak oktatási célra használhatják a telefonjukat.

Sipos Nina Vivien

A 2024/25-ös tanév kezdetén számos változás történt az oktatás-nevelés területén országszerte, hiszen bevezették a diákok iskolai mobilhasználatának korlátozását az intézményekben. Nemrég egy újabb rendeletet publikált a Magyar Közlöny, amely már a tanárok mobilhasználatát is szabályozza a tanítási idő alatt. Portálunknak egy nógrádi pedagógus név nélkül nyilatkozva elmondta, hogy nem érti, miért nem jóval korábban lépett életbe a szabályozás.

iskola, rendelet, mobil, telefon, mobilhasználat
Rendelet szabályozza az iskolai mobilhasználatot. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Diákok mobilhasználata: mit gondol a pedagógus?

– Nem csak én, hanem a kollektívánkból több oktató sem érti, hogy miért éppen akkor szeretnék korlátozni a kommunikációs eszközök használatát az iskolákban, amikor azok éppen a forradalmukat élik – kezdte okfejtését a tanár, majd így folytatta: – Az oktatási rendszerünk egyre jobban támaszkodik az újabbnál újabb technológiák használatára. Már a hagyományos osztálynaplót sem írjuk mi tanárok, mint mondjuk tizenöt évvel ezelőtt, mert helyette ott a Kréta, amit telefonról, tabletről és laptopról is elérhetnek a tanulók, a szülők és a pedagógusok is.

Szerinte egyre nagyobb az igény arra, hogy az online oktatás valamilyen szinten megmaradjon. Ezt bizonyítaná az a tény is, hogy számos intézményben tanulói laptopokat osztottak ki az előző tanév végén, hogy megkönnyítsék a diákok tanulását.

Döcögősen indul a változás

– Még csak néhány hete kezdődött el az új tanév, de már lehet tapasztalni azokat az előre nem látott problémákat, amiket felvet a korlátozás. Például a tanórák jó része a telefonok egyesével való elvételével telik, ezt a hivatalos procedúrát pedig nekünk fel is kell jegyeznünk, ami szintén sok időt vesz el – fogalmazott.

Hozzátette: – A legtöbb tankönyvi anyag már tartalmaz QR-kódokat is, amiket, ha mobillal beolvasunk, akkor olyan internetes oldal ugrik fel, amely kapcsolódik a tanult témakörhöz. Ehhez viszont kell, hogy mindegyik diáknál legyen mobil, amiket ugyebár óra elején elvettünk tőlük. Emiatt kezdődhet a kiosztás hosszas folyamata, majd pedig a beszedés megint.

Csak akkor használják, ha muszáj!

Kérdeztük a nógrádi tanárt arról is, hogy mit gondol az új rendeletről, amely ezúttal őket, pedagógusokat érinti. – Nem látok benne kivetnivalót, sőt egyet is értek vele. Úgy gondolom, hogy a pedagógusoknak csak akkor kellene használniuk a telefonjukat az iskola területén, amikor azt tényleg muszáj –  árulta el véleményét.

A kiadott rendelet szerint mobiltelefont és más egyéb digitális, infokommunikációs eszközt csakis a neveléssel-oktatással összefüggő célokra alkalmazhatják a tanárok, azonban meghatároztak pár kivételt képező esetet, amelyek alkalmával el lehet tekinteni a szigorítástól. Az okoskészülékeket használhatják akkor, ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez, ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani, ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt, vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségügyi állapota azt szükségessé teszi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában