2024.07.02. 11:21
Finom és egészséges! – így készíts kovászos uborkát odahaza (videó)
A nyár egyik legnépszerűbb finomságának elkészítése pofonegyszerű, ráadásul nem is drága. A kovászos uborka szinte minden nógrádi otthon asztalán megtalálható a vasárnapi ebédnél.
Beköszöntött a kánikula. A nyári melegnek köszönhetően egyre több finomság érik a kertekben és kapható az üzletekben. Nincs ez másként az uborkával sem, amelynek idei termése igazán jó lett, így a háziasszonyok már sorra készítik szűkebb hazánkban a kovászos uborkát.
![kovászos uborka](https://cdn.nool.hu/2024/07/RCj3uVaggid3nXJQbBhCNYudlM0Ugmli1H8zE858r2o/fit/1200/839/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2ZGQyNTc1YzI0MzRjZDlhZTZiNmY4ZjhlYTQxNWZl.jpg)
Forrás: MW/Illusztráció
Egyre több nógrádi háztartásban raknak el kovászos uborkát
Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője elmondta portálunknak, hogy az uborkával általában nem szokott probléma lenni, és az idén is bőséges és sok termést hoz.
– Az, hogy mennyibe kerül, igen változó: az időjárás nagy mértékében befolyásolja az árát. Jelenleg egyébként 600-700 forint között mozog egy kiló uborka. A vásárlók pedig nagyon szeretik és rengetegen visznek belőle kovászolni. A téli időszakra elrakni ugyanakkor már sokkal kevesebben szoktak, ha mégis, akkor az apróbbat keresik. Az a jellemző egyébként, hogy manapság megveszik a boltokban a savanyú uborkát – fejtette ki Juhász Dávid. Hozzátette: minőségben is jó lett idén az uborka. Eddig fóliásak voltak a boltok polcain, de hamarosan érkeznek a szabadföldi termések is.
Kedveljük a hagyományos ízeket
A kovászos uborkát sokan a már jól bevált, hagyományos módszerrel rakják el, de többféleképpen is elkészíthető. Van, aki például kenyeret, de van, aki burgonyát használ.
Tóth Sándor bujáki mezőgazdasági szakember korábban elmondta portálunknak, hogy még mindig népszerű a kovászos uborka készítése szűkebb hazánkban, főleg a falvakban, hiszen az ott élők ragaszkodnak a saját, hagyományos ízekhez. Egyre többen erősítik ugyanakkor azok táborát is, akik a kényelmesebb megoldást választják, és boltban vásárolják meg a hűsítő finomságot.
A kovászos uborka leve is értékes
Mint arról a Ripost oldalán beszámolt, nem szabad kiönteni a kovászos uborka levét, ugyanis az számos jótékony hatással rendelkezik. „Ez a savanyúság nagyon egészséges is, hiszen erjesztéssel készül, ezáltal pedig tele van olyan jótékony baktériumokkal, melyek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, és a gyomornak is jót tesz. Mindez igaz a levére is, ezért kár lenne kidobni”– fogalmazott a Ripost.
A portál kiemelte, az uborka leve segíthet egyebek mellett a fogyásban, megelőzheti az izomlázat, erősíti az immunrendszert, de akár különféle ételekhez is fel lehet használni.
A Mindmegette.hu pedig videójában megmutatja, hogyan is kell kovászos uborkát elrakni:
Nool.hu videó
- Rendezvényekre repít vissza a fiatal fotós kiállítása Salgótarjánban (videó)
- Ötvenhat művész százhét alkotása tekinthető meg a 37. Balassagyarmati Nyári Tárlaton (Videó)
- A néptánc világába kalauzolt a Nógrád Táncegyüttes Rimócon (videó)
- Honvédelmi tábor gazdagítja izgalmas programokkal a nyári szünetet Salgótarjánban (videó)
- Buszjáratok kötik majd össze Nógrád és Besztercebánya megye több települését (videó)