Nool.hu videó

2024.06.26. 16:39

Buszjáratok kötik majd össze Nógrád és Besztercebánya megye több települését (videó)

Nógrád és Besztercebánya megye elnökei, valamint a két ország közlekedési vállalatainak képviselői tartottak ma szakmai megbeszélést a salgótarjáni vármegyeházán. Megállapodtak arról, hogy két éven belül négy nógrádi és egy borsodi települést kötnek össze buszjáratok szlovákiai városokkal.

Gulyás Edina

Sajtótájékoztató előtt. Megállapodtak a határ két oldalán több települést összekötő buszjáratok indításáról

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Nógrád és Besztercebánya megye történelmileg hosszú ideig szorosan összekapcsolódtak. A két terület között élénk gazdasági, társadalmi forgalom zajlott. Azonban a trianoni döntést követően országhatár vágta ketté a két régiót, ami az emberek közötti kapcsolatokat is befolyásolta. Ma arról született döntés, hogy két éven belül buszjáratok kötik össze a megyéket.

Buszjáratok indulnak
Buszjáratok kötik majd össze a két ország több települését 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A megbeszélésen Ondrej Lunter, Besztercebánya megye, Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke, továbbá Radoslav Vavrus, a szlovákiai Integrált Közlekedési Vállalat főigazgatója, Tóth Gábor a Volánbusz közszolgálati vezetője és Kameniczky Ákos, a vállalat üzemeltetési főigazgatója is részt vett. 

Két éven belül buszjáratok kötik össze a megyéket

– Arról tárgyaltunk a mai megbeszélésen, hogy hogyan lehetne tömegközlekedés szempontjából összekötni a Nógrád és Besztercebánya megyét. Örömmel jelenthetem be, hogy termékeny volt a találkozó, ugyanis megállapodtunk abban, hogy két év leforgása alatt öt településről indulnak járatok szlovák városokba és vissza – fogalmazott a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Ondrej Lunter. – A további munkaértekezleteken a két ország közlekedési vállalatainak vezetői határozzák majd meg az ehhez szükséges lépéseket. 

– Elköteleztük magunkat amellett, hogy a két térség között tovább erősítsük a gazdasági, társadalmi, kereskedelmi, kulturális és turisztikai kapcsolatokat – vette át a szót Skuczi Nándor, hozzátette: – A közlekedési infrastruktúra összekapcsolása ebben a tekintetben kulcskérdés. 

Legkorábban jövő tavasszal indulhatnak az első járatok

Mint mondta, a tervek között szerepel a vasútvonalak és a főútvonalak összekapcsolása is, de fontos állomás a buszos közlekedés újraindítása a két ország és megye között. Balassagyarmatról, Ipolytarnócról, Salgótarjánból, Ceredről, valamint a Borsod vármegyei Bánrévéről indulnak majd autóbuszok Rimaszombatra, Losoncra, Nagykürtösre, Tornaljára és vissza. A magyar-szlovák határszakaszon jelenleg is van buszközlekedés például Párkánynál és Ipolyságnál, de az a cél, hogy az egész határszakaszon autóbuszjáratok kapcsolják össze a két ország településeit. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy a tömegközlekedést két év alatt építenék ki, az első járatok legkorábban jövő tavasszal indulnának. Arról még nincsenek pontos adatok, hogy milyen járatsűrűségre lehet majd számítani, és mennyibe kerül mindez. A konkrét terveket őszre dolgozzák ki a szakemberek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában