Nool.hu videó

2024.07.21. 19:08

A Szent Anna Palóc Búcsún a családokért, magyar hazánk jövőjéért imádkoztak (fotók, videó)

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum szervezésében, a hagyományéltető napok keretében immár huszonkilencedik alkalommal rendezték meg Szent Anna tiszteletére a Palóc Búcsút vasárnap, Balassagyarmaton. A Szent Anna Palóc Búcsú, a palóc régió egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseménye, amelyen ünnepi szentmisét mutattak be a családokért, magyar hazánk jövőjéért.

Lászlók Judit

Népviseletes felvonulás Balassagyarmat főútcáján

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Számos palóc településről érkeztek a hívők a Szent Anna Palóc Búcsúra

A Szent Anna Palóc Búcsún
Felvonulók népviseletben a Szent Anna Palóc Búcsún
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A hagyományokhoz hűen idén is elzarándokoltak Balassagyarmatra a környékbeli településekről és az Ipoly túloldaláról is a hívők, hogy a palócság hitét, összetartozását jelképező búcsún együtt imádkozzanak. A gyönyörű búcsújáró népviseletes menet vasárnap kora délelőtt a Római Katolikus Főplébánia Templomtól indult el az ünnepi mise helyszínére, a Palóc Ligetbe, a szabadtéri színpadhoz. Útközben az MNM Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál is elmondtak egy imádságot. 

Évszázados hagyománya van a palócság körében a Szent Anna tiszteletnek 

Az ünnepi szentmise elején Turai János kanonok, plébános köszöntötte a megjelenteket. Majd Selmeczi Zoltán, a Balassagyarmati Egyházközség tanácsadó testületének a tagja osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Azt gondolom, hogy a palócság Szent Anna tiszteletét nem csak azon a három és fél évtizeden át őrzi és gyakorolja, amióta hivatalosan Palóc Búcsút tartunk, hanem évszázados hagyománya van a palócság körében a Szent Anna tiszteletnek – hangsúlyozta Selmeczi Zoltán, aki rámutatott arra is, hogy valójában a szent és a profán jól megfér egymással, hiszen a Szent Anna Palóc Búcsút immár évek óta egy folklórfesztivál is kíséri. Beszédében egyebek mellett méltatta, azt a népi vallásosságot is, amelyet a palócok évszázadok óta őriznek. Végül hangsúlyozta, hogy akkor lesz erős a Krisztustól ránk adományozott egyház, hogyha a népi vallásosság a szinodalitással továbbra is együttműködik.

Az ünnepi szentmisén a családról, a házasságról és a hitünkről is szó esett

Az ünnepi szentmisén Pál József temesvári megyéspüspök szólt a jelenlévőhöz. 

– Kedves testvéreim, a szentekhez való viszonyulásunk kettős. Az egyik, hogy a segítségüket kérjük, szükségünk van a nagyobb testvér segítségére, szükségünk van arra, aki már célba jutott, és különösen Szent Annára, aki annyira közel volt a Szűzanyához és az Úr Jézushoz – fogalmazott Pál József. Hozzátette: – A másik pedig, hogy a szenteknek próbáljuk a példáját követni, tanulni akarunk tőlük. Elhozzuk Szent Annához a mi gondjainkat, a gyermeket váró családokat, a gyermeket fogant családokat, akik neveléssel küszködnek, a magányosokat, a betegeket, mindazokat, akik segítségre szorulnak. Ugyanakkor odafigyelünk Szent Annának az életére, megcsodáljuk rajta keresztül a Jóisten csodálatos tervét: hogyan dolgozott Isten az ő életében, és ha őt követjük, hogyan tud dolgozni a mi életünkben is. 

A Szent Anna Palóc Búcsún a családokért, magyar hazánk jövőjéért imádkoztak
Pál József temesvári megyéspüspök a szertartáson szól a palócokhoz

Prédikációjában egyebek mellett kitekintett Szent Anna életére, családjára és a nevének a jelentésére is. A családdal kapcsolatban megjegyezte, hogy minden család Isten kegyelmével indul és a továbbiakban minden attól függ, hogy mennyire működnek együtt Isten kegyelmével. Ahhoz pedig, hogy a házasságot Isten színe előtt éljék meg nagyon fontos a kommunikáció, az egymással való közösség. Továbbá elengedhetetlennek tartja azt is, hogy a családban a hitünket továbbadjuk, illetve hogy az ember kis közösségekben is megélje a hitét. A szülőket pedig arra kérte, hogy fordítsanak több időt a gyermekeikre. 

Végül prédikációját így zárta: – Kedves jó testvéreim, befejezésképpen a Jóisten ugyanaz, mint, aki a Szent Anna életében hosszú várakozás után megáldotta őt és Joachimot, az ő gyereküket, ugyanaz a Jóisten van jelen ma is a mi életünkben. Úgy fogja megmutatni az életünkben az ő szeretetét, jóságát, látni fogjuk, hallani fogjuk, meg fogjuk tapasztalni, ha mi is kitartunk abban, hogy az ő akaratát tesszük. Ezt fogja mondani nekünk: legyen neked a te hited és a te bizakodásod szerint – mondta Pál József, aki a szertartás végén megáldotta a családokat.

A liturgián közreműködött a Szent Felicián kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy, Lőrincz Sarolta Aranka, Bablena Piroska, a Rimóci rezesbanda és a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői. A szertartást követően Palóc Vendégségbe várták a búcsú résztvevőit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában