Nool.hu videó

2024.09.07. 17:30

Középkori kiállítás idézi a múltat Pásztó szívében (fotók, videó)

Pásztó történelmi városrészén nyílt interaktív állandó kiállítás szombat délelőtt, amely a középkori település történelmi hagyományait és értékeit mutatja be.

Nagy Orsolya

A középkori kiállítás a Zsigmond király városa című pályázat keretében valósult meg, amely által a látogató átfogó képet kaphat a mezőváros gazdag középkori történetéről.

Szombaton nyílt meg a középkori kiállítás a település szívében
Szombaton nyílt meg a középkori kiállítás a település szívében
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Egyedülálló középkori kiállítás csábítja a turistákat Pásztóra

A rendezvényen Farkas Attila polgármester elmondta: a tárlat célja, hogy elsőként a gyerekek, ugyanakkor a felnőttek is megkedveljék a történelmet, főként, hogy Pásztó életében az egyik legfontosabb uralkodó Zsigmond király, ami nem véletlen, hiszen 1407-ben ő adományozott a településnek városi rangot.

– Amikor nyílt egy pályázati lehetőség, úgy gondoltuk, nagyon jó lenne a már rossz állapotban lévő Csohány Kálmán Galéria volt épületét felújítani és egy új funkciót adni neki. Így született meg a kiállítás ötlete, amely Zsigmond király korszakát dolgozza fel. Szerettük volna, hogy a tárlat ne csak a történészeknek és a történelmet kedvelőknek legyen érdekes, hanem mindenkinek, így több helyen interaktív, igen látványos és jól ábrázolja azt, hogy a 15. században milyen volt egy középkori kisváros élete – közölte Farkas Attila.

Hozzátette: bízik benne, hogy az állandó középkori kiállítás híre el fog terjedni és akik Pásztóra érkeznek mindenképp megtekintik majd. Emellett pedig a turisták meglátogatják majd a Varázsvölgyet, a középkori malmot, a templomot, de a Romkertet is. A tárlatot olykor pedig Farkas Attila is vezeti majd, hiszen ő maga is történész, bölcsész.

Bemutatják az egykori mezővárosi életformát

Dr. Virág Zsolt vezető kurátor kiemelte: a munkálatok során rendelkezésre állt egy több évtizedes kutatás, amelyből megformálható volt egy olyan középkori világ kibontása, amely valóban érdekes lehet minden korosztály számára.

Kitért arra is, hogy a tárlat Pásztó, a középkori magyar mezőváros címet viseli, amelynek szinte minden szava jelentőséggel bír. Szerették volna ugyanis az érdeklődők számára a mezővárosi életformát bemutatni, de az akkori mesterségeket is, mint például azt, hogy milyen minőségű volt a településen a kőfaragó ipar. Fontos volt továbbá, hogy hiteles történeti forrásokon és kutatásokon alapulva nyújtsanak élményközpontú tartalmat és persze kikapcsolódást az ide érkezők számára.

A látogatók a kiállítás során több helyszínt is bejárhatnak, így egyebek mellett a középkori kocsmát, a sörfőzdét, a lakóházat, a lakótornyot, az ispotályt, a szerzetesi hálótermet vagy a piacot. Mindezt pedig középkori élettereket felidéző épített installációkkal, valamint fény- és hangeffektekkel fűszerezték meg, így az érdeklődő valóban a középkorban érezheti magát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában